Húzzad, édes muzsikásom!

2021.05.07. 10:32

Online rendezik meg a táncház napját szombaton

Szombaton a virtuális műsorfolyam palettáján többek között táncoktatás, kézműveskedés, mesemondás, valamint digitális táncház is szerepel – közölte a Hagyományok Háza

Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont közös szervezésében ünnepi népzenei előadást közvetítenek pénteken este fél 8-tól a Zeneakadémiáról a Békés Banda, a Berka együttes és az Erdőfű zenekar közreműködésével, és kihirdetik az idei Halmos Béla-vándordíjast és -emlékérmest is.

Másnap, szombaton egész napos műsorfolyamnak ad otthont a Hagyományok Háza. Az otthonok biztonságában többek között széki, rábaközi, moldvai és balkáni táncokat lehet tanulni. Az eseményen olyan táncházas legendák is a kamerák elé álltak, mint Csatai László Csidu, aki több mint negyven éve folyamatosan vezet táncházakat, vagy Kakuk Pál, aki több mint 25 évet táncolt a Magyar Állami Népi Együttesben. A programban széki táncház is szerepel.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy mintegy félszáz táncegyüttes a világ minden pontjáról, egymástól távol, de virtuálisan együtt táncolhat Nyitrai Tamás és zenekara, valamint Kubinyi Júlia énekes muzsikájára. Az eseményre érkeztek táncos felvételek a Kárpát-medencén túlról, például Argentínából, Chiléből, Ausztráliából és Angliából is.

A táncház napját azért alapították, hogy a Kárpát-medencei magyarság közkinccsé tegye az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit. Ennek nyomán tíz évvel ezelőtt, az első táncház 40 éves évfordulóján a Halmos Béla vezette Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra – áll az összegzésben.

További információ a Hagyományok Háza honlapján található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában