táncművészet

2021.05.29. 07:10

Készülnek a Magyar Táncfesztiválra és a Gyermek Táncfesztiválra Győrben

Részben online, részben személyes részvétel mellett rendezik meg a tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt 16. Magyar Táncfesztivált és 6. Gyermek Táncfesztivált Győrben június 14. és 20. között. Az eseményen megemlékeznek Győr várossá válásának 750. évfordulójáról is – közölte a győri önkormányzat

20200903 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Magyar Állami Népi Együttes a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a Rózsakert Szabadtéri Színpadon lépett fel, ahol a „Megidézett Kárpátalja” – című produkciójukkal arattak sikert.

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Pusztai Sándor

A tájékoztatás szerint azért döntött a szervező Győri Balett társulata az online és személyes jelenlétet igénylő programok és előadások mellett is, hogy mindenki számára elérhetők legyenek a programok. Az online előadások az adott napon reggel hét és este tíz óra között lesznek láthatók.

Az online térben a kortárs alkotók és előadók sorában látható lesz az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című darabja, amely Arany János Ágnes asszony című balladáját dolgozza fel a bűn és bűnhődés témakörét körbejárva. A fesztivál második napján a Gangaray Dance Company darabjában az ókori Agora válik a tánc spirituális szentélyévé.

A továbbiakban bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház a hozzájuk rendszeresen visszatérő Anton Lachky egyik darabjával, a Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című művével, amelyben a cirkuszművészet eszköztárát is felvonultatják. Láthatják a nézők a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámáját, amelyet a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készítettek, valamint Bozsik Yvette groteszk retrodarabját, a gyerekkori élményekből összegyúrt Nyaralást.

A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás legutóbbi, személyes hangvételű családtörténeti műve, a Credo jelenik meg a virtuális térben.

A Magyar Táncfesztivál eseményeibe egy új helyszín, a barokk Apátúr-ház is bekapcsolódik.

Ott rendezik a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat, ahol a száz embert befogadó nézőtéren kivetítőn lesznek láthatók a darabok.

A nyitó napon vetítik a Magyar Nemzeti Balett májusban szintén online bemutatott előadását, Venekei Marianna második nagylélegzetű művét, a Sztravinszkij zenéjére készült, Tűzmadarak című alkotást. Másnap a Kossuth-díjas Frenák Pál mutatkozik be legutóbbi darabjával a Spi_der-rel. A Pécsi Balett a Rómeó és Júlia című előadásával érkezik Győrbe,

a Magyar Állami Népi Együttes pedig c című táncelőadásával mutatja be a határon túli magyar folklór egy darabját.

Az Apátúr-ház június 18-án a testvérvárosok estjének ad otthont, szombaton pedig a Recirquel Társulat Non solus című darabját nézhetik meg az érdeklődők kivetítőn. Az előadások előtt a látogatók minden este találkozhatnak az alkotókkal is.

Az Apátúr-ház ad otthont a 6. Gyermek Táncfesztiválnak is, amelynek részeként élőben lehet majd megtekinteni Gryllus Vilmos és a Győri Balett Maszkabál című táncszínházi produkcióját, a Tünet Együttes Kucok című interaktív előadását, valamint Kulcsár Noémi és a Tellabor Társulat Állatok farsangja című táncmeséjét.

Online lesz látható a Pécsi Balett Piroska és a farkas című mesebalettje, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes Vanmese című zenés előadása.

Június 19-én és 20-án a Széchenyi téren szabadtéri előadásokat tartanak:

először fogják a győri közönségnek bemutatni a Győri Balett és Lajkó Félix közös darabját, a GisL-t.

Június 19-én a magyar amatőr néptáncmozgalom kiválóságai köszöntik Győr városát, arra az előadásra száz-száz jegyet ajánlottak fel a koronavírus-járvány idején helytálló egészségügyi dolgozóknak, valamint a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársainak.

Másnap a Győr várossá válásának 750. évfordulóját köszöntő előadást lehet megtekinteni a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncegyüttes részvételével. A színpadon az est folyamán több száz táncos lép majd fel.

Kiegészítő rendezvényként a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak munkáiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők egy konferencián, TáncKépek címmel pedig válogatást láthatnak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiállításából.

Borítókép: A Magyar Állami Népi Együttes a „Megidézett Kárpátalja” című előadása Nyíregyházán 2020-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában