világszínvonal

2021.03.25. 07:33

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar fejlesztésű Bogányi-zongora

A hangszer vasöntvény tartószerkezetét kiváltó új, kompozit erőközpontot fejlesztett ki és épített meg – a világon elsőként – Bogányi Gergely zongoraművész és csapata.

Budapest, 2020. február 26. Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoramûvész a "2020 – 20 koncert – 20 mûsor" elnevezésû koncertturnéját ismertetõ sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban 2020. február 26-án. A zongoramûvész idén 20 koncerten 20 különbözõ mûsort ad elõ szerte a Kárpát-medencében. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A technológiai vívmány célja, hogy biztonságosan és stabilan tartsa azt a 21-22 tonna feszítőerőt, ami ránehezedik, emellett a hangzás stabilitásában is jelentős szerepe van. A zongora – mint a hangszerek királya – több mint 16 ezer alkatrészből áll, amelyek egymással harmonikusan kell, hogy működjenek. Az új erőközpont több mint 200 kilogrammal könnyebb, mint a régi technológiájú vasöntvény – mondta el az M1 műsorában a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, kiemelve:

ezt a világon elsőként sikerült kifejleszteniük.

Még 2015 januárjában debütált a teljesen egyedi formájú és felépítésű zongora, amelyet Bogányi Gergely zongoraművész és konstruktőrök egy csoportja új elképzelés és technológia alapján épített. A kivitelezésben többek között Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező-dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember működött közre.

Azóta több prototípust is fejlesztettek, mára eljutottak oda, hogy a rezonánslap és a külső borítás mellett a korábbi öntöttvas keretet is kompozitból készítik.

A hangszer felfelé, de lefelé is szól, a lábaknak ugyanis akusztikus funkciójuk is van, hangvetőként a közönség felé terelik a hangmennyiséget

- emelte ki Bogányi Gergely.

Borítókép: Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a „2020 – 20 koncert – 20 műsor” elnevezésű koncertturnéját ismertető sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban 2020. február 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában