Évforduló

2021.02.15. 10:55

Ma ünnepli születésnapját Richter József

Február 15-én ünnepli 70. születésnapját Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, érdemes művész.

Balatonlelle, 2018. július 15. Richter József Kossuth-díjas artista a Magyar Nemzeti Cirkusz elõadásán, a Cirkuszok éjszakája rendezvényen Balatonlellén 2018. július 14-én. Mögötte fia, ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója (j). MTI Fotó: Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A nagy múltú Richter cirkuszi dinasztiából származik, cirkuszuk Berlinben a Brandenburgi kapu előtt állt. A híres családi vállalkozásról szóló első feljegyzés 1821-ben keletkezett.

Abban az évben leégett a cirkusz, helyét pedig a Renz Cirkusz foglalta el. A sors keze, hogy 1972-ben éppen a Renz cirkuszi dinasztiának egyik női tagját, Carolát vette el feleségül.

Akkoriban mindketten a híres német Althoff Cirkusznál dolgoztak, Richterék az elefánt- és az akrobatikus zsokészámaikkal, Carola pedig a családjával csimpánz- és medveszámmal lépett fel. A nyolc hónap közös munka alatt egymásba szeretek.

Richter Józsefet a cirkuszdinasztiák hagyományai szerint kora gyermekkorától szülei készítették fel az artistapályára, már hat-hét évesen közös számot csinált apjával.

1965-ben leszerződtek az állami cirkuszhoz, ahol saját produkcióival léptek fel, kézegyensúlyozó és elefántszámok mellett púpos tevékkel és futballozó kutyákkal, később olyan kiváló lovasakrobata műsorszámmal, amely a világ egyik legjobb ilyen jellegű produkciója volt.

Az első külföldi fellépésére tizennégy évesen került sor, már a Magyar Cirkusz és Varieté hivatásos artistájaként.

Kezdetben szüleivel, később feleségével járta a világ legnagyobb cirkuszait. A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 1974-ben Ezüst Bohóc-díjat nyert, majd 1995-ben megalapította és csaknem két évtizedig igazgatta a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszát, az ország legnagyobb utazó cirkuszát. Elefánt és lovas akrobatikus produkcióikkal felléptek a világ összes nagy cirkuszában.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) ajándékot ad át Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművésznek 70. születésnapja alkalmából a Fővárosi Nagycirkuszban 2021. február 13-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Később a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) cirkuszművészeti főtanácsadója, majd 2012-től 2015-ig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt.

Richter Józsefet 1982-ben Jászai Mari-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. 2014-ben érdemes művészi címet kapott. 2017-ben magyar artisták között elsőként és a mai napig egyetlenként Kossuth-díjjal tüntették ki.

Házasságából két fiú született, Flórián 1977-ben, József 1992-ben. Mindketten folyamatos hazai és külföldi szerepléseikkel ápolják a cirkuszi tradíciót. Flórián apja produkcióját fejlesztette tovább és ezzel a számmal szülei monte-carlói győzelme után harminc évvel 2004-ben ugyanott Ezüst Bohóc-díjat kapott, majd 2008-ban szintén a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a magyar artisták közül egyedüliként elnyerte az Arany Bohóc-díjat, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Ifj. Richter József pedig az egyetlen magyar Arany Pierrot-díjas artista, aki a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bemutatott csoportos lovas akrobata produkciójával nyerte el az első díjat, majd 2015-ben Ezüst-díjat nyert a Massy Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Bukaresti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pedig 2017-ben az Arany-díjat vette át.

Richter József ma is aktív, azt vallja, neki most még inkább mindenhez értenie kell, mert egyszerre nemcsak artista, cirkuszalapító, igazgató, de ha utazik a cirkusz, akkor sofőr, valamint apa, nagypapa és zenész is.

A 70 éves Richter Józsefet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is felköszöntötte a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című előadásán vasárnap.

Borítókép: Richter József Kossuth-díjas artista a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásán, a Cirkuszok éjszakája rendezvényen Balatonlellén 2018. július 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában