felújítják

2021.02.26. 18:18

Leemelték a budai Vár restaurálásra váró turulszobrát

Leemelték helyéről pénteken a budai Várban a turulszobrot. A leromlott állapotú alkotást a szakemberek egy óriásdaruval mozdították el és a Savoyai-teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Budapest, 2021. február 26. Óriásdaruval emelik le a helyérõl a szakemberek a 10 és fél méter magas, ikonikus turulszobrot a budai Várban 2021. február 26-án. Donáth Gyula szobrász bronzból készült, mára már leromlott állapotú alkotását a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátormûhelybe szállították át. A munkálatokat a budai Várba látogatók is nyomon követhetik a következõ hónapokban. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A munkálatokat a Várba látogatók nyomon követhetik a következő hónapokban. Mint írták, csaknem százhúsz éve magasodik Budapest fölé a Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványossága, a turulszobor. Donáth Gyula művét 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós építésének befejező szakaszában állították fel a Habsburg-kapu díszes kerítésének sarkán.

A hatalmas, bronzból készült alkotás karmai között kardot tartva, szárnyait repülésre készítve tekint méltóságteljesen a Duna felé. A magyar eredetmondák legendás madarát ábrázoló szobor a méretei miatt is tekintélyes: magassága 10,5 méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága 12,5 méter. Kőből készült talpazatát a történelmi Magyarország címere díszíti.

Az alkotás több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, azóta kisebb javítások történtek rajta, azonban az állapota mára jelentősen leromlott. A Nemzeti Hauszmann Program keretében most teljes körűen restaurálják.

A nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz hasonlóan a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, a szobor belső vasvázát pedig megerősítik. A munkát a Savoyai-teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben végzik el a szakemberek, majd a monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére.

Óriásdaruval emelik le a helyéről a szakemberek a 10 és fél méter magas, ikonikus turulszobrot a budai Várban 2021. február 26-án. Donáth Gyula szobrász bronzból készült, mára már leromlott állapotú alkotását a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították át. A munkálatokat a budai Várba látogatók is nyomon követhetik a következő hónapokban
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A turulszobor mellett található Habsburg-kapu, a díszkerítés és a hozzájuk tartozó lépcső is jelentősen megsérült a második világháborúban. A károk helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években elvégezték, azonban az elmúlt évtizedek is nyomot hagytak rajtuk. Állapotuk sokat romlott, így halaszthatatlanná vált a teljes felújítás. Az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu kőelemeit megtisztítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, valamint felújítják a díszes, kovácsoltvas szerkezetet.

A munkálatok ideje alatt a Habsburg-kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek, amelyen keresztül a Savoyai-terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában