centenárium

2021.01.20. 11:45

Mészöly Miklósra emlékezik 2021-ben az MMA

Életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

Mészöly Miklósra emlékezik 2021-ben az MMA abból az alkalomból, hogy a múlt század második felének kiemelkedő írója 100 éve született és 20 éve hunyt el – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált szép reménytelenséget is – tartalmazza a közlemény.

Az MMA a kettős évfordulón – a járvány miatt megvalósítható rendezvények hiányában – júniusban kerítéskiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam. portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

Az előkészületekben és a megvalósulásban Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vállalt koordináló szerepet, a program felkért szakmai felelősei Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó vezetője és Gróh Gáspár nem akadémikus közgyűlési képviselő.

A programok közül elsőként Mészöly Miklós elhunytának 20. évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül – áll az összegzésben.

Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján, 1970-ben Gaál István rendezésében készült Magasiskola című film digitális felújítását, amely el is készült és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.

Borítókép: Mészöly Miklós / Fortepan, adományozó: Hunyady József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában