teljesen áthangszerelve

2020.10.12. 12:54

Operaváltozatban mutatják be az István, a királyt

A Magyar Állami Operaház Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Nemzeti Összetartozás Napján tervezte bemutatni a darabot, aminek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség.

Budapest, 2015. augusztus 18. Varga Miklós István király szerepében az István, a király című rockopera előadásán a városligeti Királydombon 2015. augusztus 18-án. Szörényi Levente és Bródy János zenés művét Novák Péter rendezte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Október 17-én és 25-én mutatják be az István, a király című rockoperát Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában a budapesti Erkel Színházban – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.

A darabot Gyöngyösi Levente zeneszerző teljesen áthangszerelte, operai hangzásra törekedve a rockszekciót kivette a műből, az előadást klasszikus operazenekar kíséri – mondta el a műsorban Rácz Rita szoprán, akit Gizella szerepében láthat a közönség. Hozzátette, hogy az eredetileg megírt hangfekvéshez képest egy oktávval feljebb énekli majd szerepét, mivel az ő hangtechnikájának ez a megfelelő.

Mint mondta, mindenki a saját személyiségét viszi a szerepekbe, ő egyébként az Istvánnal közös duetteket nagyon szereti, és véleménye szerint a történelmi kort idéző jelmezek nagyon sokat adnak az előadáshoz.

Az az energia, ami a zenében eleve benne van, nem veszik el amiatt, hogy ez egy operaelőadás – hangsúlyozta Pataky Dániel tenor, aki István szerepében lép színpadra. Kiemelte, hogy a zene lágy részeinek finomsága, a líra még jobban ki fog jönni, hiszen az operaénekesek nem olyan technikával énekelnek, mint a rockénekesek. Elmondta, hogy István szólói, áriái nagyon közel állnak hozzá, egyik kedvence a Mondd, mennyit ér az ember kezdetű. A próbafolyamatot izgalmasnak, a zenét fantasztikusnak jellemezte.

A produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja.

A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataky Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.

A Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény Évad zárásaként, a Nemzeti Összetartozás Napján tervezte bemutatni az István, a király szimfonikus operaváltozatát, aminek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség.

A darabot Szinetár Miklós viszi színre, aki színpadra állításában is az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Ebben nyújt segítséget Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlete, Velich Rita történelmi kort megidéző, míves jelmezei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, aminek előadásában a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre.

Borítókép: Varga Miklós István király szerepében az István, a király című rockopera előadásán a városligeti Királydombon 2015. augusztus 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában