Járvány

2020.05.12. 11:00

Közös dizájn inkubációs program indult

A magyarországi gyártók és formatervezők együttműködésének elősegítésére indított kezdeményezést a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a közös pályázat benyújtási határideje július 3.

A gyártásfejlesztés mellett az inkubációs program célja, hogy enyhítse a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit – közölte a MDDÜ.

Mint írják,

a gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek a programra, amely elsősorban bútor, lakáskiegészítő és textil termékek megvalósításához nyújt pénzügyi támogatást.

A legjobbnak ítélt pályázók a termékek véglegesítésére és gyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást.

A világjárvány által előidézett gazdasági helyzetre való tekintettel a támogatási keret fedezi a projekttel összefüggésben a gyártás, a munkabér, a tervezői díj, az eszköz-és anyagbeszerzés, valamint egyéb területek finanszírozásának egy előre meghatározott részét.

A kiírás szerint a pályázatnak tartalmaznia kell a gyártó és diájner szakmai önéletrajzát, a projekt megvalósításának ütemezését, a költségtervet is ismertető szakmai programot, valamint a vizuális dokumentációt, ha szükség van rá a gépek és munkafolyamatok listáját és a szériában gyártható termék eladhatóságát. A pályázati kiírás az anyagkategóriákat nem korlátozza.

A pályamunkákat az iparági szakembereiből álló bírálóbizottság értékeli az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjait kiemelten figyelve.

A zsűri tagjai többek között a szériagyártás teljesíthetőségét, a futamidő és költségtervezés megvalósíthatóságát, valamint a fenntarthatósági szempontokat vizsgálják.

A pályázat mellett a gyártók és formatervezők együttműködését egy Speed Dating nevű online üzleti találkozó megrendezésével is segíti az ügynökség. A találkozó június 10-én lesz, amelyre előzetesen regisztrálni kell a [email protected] e-mail címen.

A virtuális rendezvényen a gyártók és a dizájnerek 15-20 perces webkamerás interjúkon ismerhetik meg egymást és mérhetik fel a közös munkában rejlő lehetőségeket. A létrejövő gyártó-tervező párosok pályázati munkáinak elkészítésére mintegy 2 hónap áll rendelkezésre.

A közlemény idézi Bata-Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezetőjét, aki szerint hazánkban egyelőre még kevés, ám annál jobb példák vannak a gyártók és formatervezők közötti projektmunkákra. A Magyar Divat & Design Ügynökség célja, hogy minél több szereplő éljen a gyártói és tervezői oldal közötti kollaboráció lehetőségével, hiszen ez lehet a kulcsa a hazai színtéren való sikeres helytállásnak – tette hozzá.

„A design LAB keretében megvalósult eredményes társulásokkal arra szeretnénk ösztönözni a szereplőket, hogy a jövőben önállóan is kezdeményezzenek hasonló együttműködéseket, felismerve a gyártók és tervezők közötti kooperáció előnyeit, amelyek most fontosabbak, mint valaha” – fogalmazott az MDDÜ vezetője.

A design LAB inkubációs program a francia dizájnintézet, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) együttműködésével valósul meg. Szakmai partnerként a francia intézet a pályaművek értékelésében is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában