Épített örökség

2020.05.02. 12:00

Felújítják a régi malom épületét a Göcseji Falumúzeumban

Kápolnaépítéssel, a műemléki Hencz-malom épületének felújításával, pákászkunyhó telepítéssel és új néprajzi elemekkel bővítik és fejlesztik a Magyarországon elsőként megnyitott zalaegerszegi szabadtéri múzeumot.

A Göcseji Falumúzeum 1968-ban nyitotta meg kapuit, az elmúlt fél évszázad alatt azonban megváltozott a múzeumi kultúra miatt fontos szemponttá vált, hogy a szabadtéri kiállítóhelyen a látogatók interaktív élményekhez jussanak

közölték a skanzenben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Tolvaj Márta a projektért felelős önkormányzati főtanácsadó kiemelte: a város és a múzeumi szakemberek régi vágya volt, hogy a skanzen épületegyüttese komplex módon mutassa be a 19. század végének és a 20. század első harmadának Göcsejre jellemző építészeti és néprajzi értékeit.

A főtanácsadó emlékeztetett rá: az áprilisban elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökeként szívügyének tekintette a falumúzeum fejlesztését.

A csaknem a 150 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás tovább növeli a város turisztikai vonzerejét

hangsúlyozta Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Kifejtette, hogy a jövő technológiája, a zalai megyeszékhelyen megvalósuló gazdasági fejlesztések mellett az is fontos feladat, hogy a hagyományokat megőrizzük a következő generációi számára. Az értékmegőrzésre a Göcseji Falumúzeum amely a város egyik emblematikus helyszíne kiváló lehetőséget ad.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, hogy

az interaktív szabadtéri kiállítóhelyen hitelesen lehet bemutatni, hogy a múltban milyen körülmények közt éltek a göcseji emberek.

A TOP keretében felújítják a Holt-Zala partján álló kétszintes, műemléki Hencz-malom épületének a homlokzatát, a holtág partára pákászkunyhót telepítenek: a nyeregtetős nádtetős faépítmény egykoron a halászemberek lakhelye volt.

A Hencz-malomtól északra, a szigetközben található kástut áthelyezik, a 19. századi éléskamra a parasztporták közelében kap majd helyet.

A falumúzeum területén felépítik a Rám településen található kápolna hasonmását.

A szabadtéri kiállítóhelyen temetődombot emelnek, ahol a megmentett fejfákat és az I. világháborús keresztet helyezik el.

A bejárat előtt álló Szabolcs Péter szobrászművész Király és Királynő című bronzszobrát és az alkotás elemeit áthelyezik a múzeum területére.

Makovecz Tamás, a településrész önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy a múzeumi fejlesztésekről, köztük a tervezett közmű-rekonstrukcióról a környéken élőket is tájékoztatták, így a kivitelezési munkák társadalmi konszenzussal tudnak megvalósulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában