Járvány

2020.03.22. 18:57

A mozgás evolúciójáról és az első szerelemről is szó lesz hétfőn az M5-ön

A Rákóczi-szabadságharcról, a mozgás evolúciójáról és az első szerelemről is szó lesz az M5 csatorna hétfői oktatási műsorában – közölte az MTVA vasárnap.

Fotós: Sóki Tamás

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat.

Minden hétköznap a reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep.

Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatukban pedig a nyelvtanulással foglalkoznak. Ezután a Mindenki Akadémiája című műsoraikban kitekintenek az egyetemi tananyag felé is.

Jövő hétfőn a Felsős című műsorban reggel 8 órakor 7. osztályos biológiával kezdenek: a gerincesek törzséről, azon belül is a halak, a hüllők és a kétéltűek kialakulásáról, jellegzetességeiről lesz szó.

Ezt követően 5. osztályosoknak szóló irodalom következik, ahol kiderül, miért jó verset olvasni, hogyan lesz egy jó gondolatból költemény és milyen szerepe lehet a lírának a mindennapokban.

Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy mi vezetett a Rákóczi-szabadságharc kirobbanásához. Ennek főbb eseményeiről és következményeiről Varga Szabolcs történész mesél.

Az ezt követő matematikát a 8. osztályosok figyelmébe ajánlják, és ezúttal a halmazokkal foglalkoznak részletesebben.

A vonzódás és az első szerelem lesz a témája a 7. osztályos erkölcstannak: a másik iránti vonzalom kialakulásáról, az érzelmek felismeréséről Alapi Tóth Zoltán drámatanár beszélget a műsorvezetőkkel.

Majd következik a 8. osztályos fizika, ahol a váltakozó árammal, és a hozzá tartozó kísérletekkel ismerkedhetnek meg a nézők.

Mint hozzátették, 11 órától 12 óráig a szokásos módon nyelvtanulással foglalkoznak, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg németül.

Az Érettségi című műsort 12 órakor magyar irodalommal kezdik: a diákok József Attila költészetéről, ezen belül is kései korszakáról tanulhatnak, amikor a legmélyebb hangvételű művei születtek.

Matematikából a számtani sorozatokról lesz szó, majd biológia következik, ahol megismerhetik a mozgás evolúciós fejlődését. Ezután fizikából a mozgás okait kutatják, történelemből pedig bemutatják a kereszténység és a római állam viszonyának alakulását.

A hétfő este 20 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája című műsor témája az Élményszerzés és motiváció az online térben lesz áll az MTVA közleményében.

Borítókép: Fuller Darina műsorvezető (k) az M5 csatorna Felsős című napi oktatási és kulturális magazinműsorának forgatásán a Baranya megyei Nagykozárban 2020. március 17-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!