Chansonok és Balladák

2020.02.22. 17:18

Az Olasz Kultúrintézetben lép fel a Nemzeti Énekkar

Chansonok és Balladák címmel ad koncertet a Nemzeti Énekkar Somos Csaba és Kocsis-Holper Zoltán vezényletével szerdán az Olasz Kultúrintézetben Budapesten.

A Pászti bérlet 2. előadásán Paul Hindemith Six Chansons, Solti Árpád La Loreley, Maurice Ravel Trois chansons, Hugo Wolf Der Feuerreiter, Tóth Péter Trois beaux oiseaux du Paradis, Ligeti György Pápainé, Vass Lajos Nocturne, Csíky Boldizsár Nagy hegyi tolvaj, Vajda János Deux Chansons és Pertis Jenő Két háromszéki ballada című műve hangzik el

közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

A koncerten közreműködik Bizják Dóra zongoraművész, a Nemzeti Énekkar korrepetitora. A chansonok és balladák magyar szövegét és a verseket Dunai Tamás színművész mondja el.

Hangversenyünkön a lírai sanzonok ellentétpárjai a drámai erejű balladák lesznek. A klasszikusnak számító Ligeti-mű, a Pápainé és Hugo Wolf német nyelvű balladája mellett megszólal Pertis Jenő kompozíciója is. Úgy gondolom, hangversenyünk fekete-fehér kontrasztokban gazdag műsora ritkán hallható válogatás

idézi a közlemény Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója szavait.

Felidézte: 2014-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy azzal a céllal szólítsak meg kiváló magyar komponistákat, hogy írjanak francia nyelvű, elsősorban szimbolista versekre vegyeskari műveket. Óriási öröm volt, hogy öt zeneszerzőnk is új alkotással állt elő, akik közül ezúttal Vajda János, Tóth Péter és Solti Árpád darabja szólal meg újra. Érdekes választás Tóth Péter művének szövege. Ravel Trois chansons című ciklusa második tételének textusát zenésítette meg, így természetesen elénekeljük Ravel művét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában