műfaji változatosság

2019.12.13. 18:13

Szombattól látogatható a Munkácsy-kiállítás

Pákh Imre New York-i üzletember gyűjteményének darabjai március 8-ig láthatók.

Mosonmagyaróvár, 2019. december 11. Székely Zoltán múzeumigazgató a Munkácsy Mihály festményeibõl nyílt kiállításon a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Cselley-házában 2019. december 11-én. A Pákh Imre tulajdonában lévõ gyûjteményt december 14-tõl lehet megtekinteni. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A mosonmagyaróvári Cselley-házban a látogatók átfogó képet kapnak Munkácsy Mihály festészetéről, mert a korai festményektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig minden művészi korszaka képviselteti magát.

A bemutatásra kerülő alkotások műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét.

Az anyagban olyan művek is helyet kaptak, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

A múzeum közleménye szerint a Mosonmagyaróvárra érkező anyag Munkácsy több mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki.

Pákh Imre műgyűjtő az elmúlt évtizedekben a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre.

A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint negyven kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban az általa életre hívott Munkácsy Alapítványon keresztül.

A kiállítás 2020. március 8-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában