felújítás

2019.12.20. 11:05

Kilenc év után újranyílt Krakkó egyik leghíresebb múzeuma

A 2010 óta tartó renoválási munkák után csütörtök este újból megnyitották Krakkóban Európa egyik leggazdagabb műkincstárát, a 19. század elején megalapított Czartoryski-gyűjteményt, amelyben a világ egyik legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című képe is megtekinthető.

In this photo taken on May 11, 2012, a person take a photo of Leonardo da Vinci's portrait of Cecilia Gallerani entitled 'The Lady with an Ermine', at the Wawel Royal Castle in Krakow. Da Vinci's painting will be on display at the Wawel Royal Castle until completion of major renovations currently underway at the Princes Czartoryski Museum in Krakow. AFP PHOTO / PAP/Jacek Bednarczyk ***POLAND OUT / EAST NEWS OUT*** (Photo by JACEK BEDNARCZYK / PAP / AFP)

Forrás: AFP/PAP

Fotó: Jacek Bednarczyk

Az eredetileg magánkézben lévő gyűjteményt 2016-ban 100 millió euróért megvásárolta a lengyel állam, ez lehetővé tette a felújítási munkálatok felgyorsítását – idézte fel a Czartoryski családot képviselő Adam Karol Czartoryski herceg részvételével megtartott ünnepi megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi és kulturális miniszter.

A jelenleg több mint 3 ezer múzeumi tárgyból – festményekből és más műtárgyakból, régi fegyverekből, valamint a történelmi személyiségekhez kötődő emlékekből – álló kollekciót

1801-ben alapította Izabela Czartoryska hercegnő azzal a szándékkal, hogy a következő nemzedékek számára megőrizze az akkoriban az európai hatalmak által feldarabolt Lengyelország kulturális és történeti emlékeit.

A híres da Vinci-alkotás mellett a gyűjteményben Rembrandt Tájkép az irgalmas szamaritánussal című festményét is őrzik, megtalálható benne a III. Sobieski János lengyel király hadserege által az 1683-as bécsi csatában zsákmányolt török sátor is.

Az 51 millió zloty (közel 4 milliárd forint) ráfordítással, részben uniós forrásokból végzett felújítás során a restaurátorok közel 900 műtárgyat és 90 műemlékjellegű képkeretet renováltak, felújították a gyűjteménynek otthont adó Czartoryski-palotát, amelyben 26 kiállítótermet rendeztek be.

A gyűjtemény része a Czartoryski Hercegek Könyvtára is. A következő években a Czartoryski-gyűjteményt kezelő krakkói Nemzeti Múzeum a Czartoryski palotához közeli épületegyüttes felújítását is tervezi. A gyűjtemény pénteken nyílt meg a nagyközönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában