különlegesség

2019.11.05. 11:26

Népzenei feldolgozásokból készített lemezt Ferenczi György zenekara

Áldás, Rockandroll címmel megjelent a Ferenczi Gyuriék új lemeze, mely azokat a népzenei átdolgozásokat tartalmazza, amiket oly nagy szeretettel fogadott a közönség az elmúlt években. Tehát ez egyfajta népi best of.

Budapest, 2019. október 23. Ferenczi György (j3) és az 1-sõ Pesti Rackák koncertje az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján megrendezett Szabadságkoncerten a fõvárosi Millenárison 2019. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

A csavar benne az, hogy az egyik legjobb magyar prímás, Pál Szalonna kilép az autentikából, ugyanakkor az egyik legjobb amerikai gitáros, Jim Oblon – az új generációs Telecasterezés egyik legnagyobbja, és egyébként Paul Simon zenekarában játszik – pedig belép a magyar zenei kultúrába. Teszik ezt mindketten a legnagyobb természetes eleganciával.

„Tisztelettel adózom a nagy elődöknek. A saját játékommal csak annyit szabad hozzátennem a zenéjükhöz, hogy azzal együtt is megmaradhasson annak, ami eredetileg volt” (Jim Oblon)

A NASHVILLE ARTS MAGAZINE írta Jim Oblonról Sunset című albuma megjelenésekor, hogy azon kevés zenészek egyike, aki pontosan tudja, hogy a visszafogottságnak legalább akkora szerepe van egy jó előadásban, mint a keményen odapakolt hangoknak. És mindezt egy olyan lemez kapcsán, ahol az ő gitárjátéka mellett a doboknál a legendás sessionzenész, Jim Keltner (Robben Ford, The Michael Landau Group, John Scofield), a billentyűknél pedig a Grammy-díjas Larry Goldings (Bob Dylan, Sheryl Crow, Traveling Wilburys) játszik.

Az említett Sunset stúdiófelvételeit a trió egyetlen kis szobában közösen játszotta fel, ami elképesztő energiával töltötte meg azt az albumot. Valami hasonló robbanás történt a Rackákkal való közös muzsikálás alkalmával is.

A lemezbemutató november 15-én este 8-kor lesz a Fonóban, ahol unikális, egyszerű jam várható a Rackákkal. Mivel Szalonna aznap a Holdon muzsikál, hegedűn a Csík zenekar prímása, Szabó Attila működik közre, mert ő mind a magyar, mind az amerikai zenei kultúrában otthonos.

A zenekar tagjai a közeljövőben filmbemutatóra is készülnek. A Nemzeti Színházban nagy sikerrel bemutatott Betyárjáték c. előadás – melynek zenéjét szintén Gyuri és a Rackák jegyzik – filmes változatának díszbemutatója december 9-én lesz a Corvinban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában