művészet

2019.09.20. 11:51

Közeleg az ősz legfontosabb kulturális fesztiválja

Több mint 150 program közel 40 helyszínen, 17 napon át – két hét múlva, október 4-én kezdődik az egyik legnagyobb kortárs rendezvény-sorozat.

Budapest, 2017. janur 24. Etvs Pter zeneszerz (b) A szerelemrl s ms dmonokrl cm operja prbjn a Magyar llami Operahzban 2017. janur 24-n. A darabot, amely Gabriel Garca Mrquez azonos cm kisregnye alapjn, Hamvai Kornl tbbnyelv szvegknyvre kszlt, janur 27-n mutatjk be Silviu Purcrete rendezsben. MTI Fot: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Két hét múlva kezdődik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A hirado.hu arról ír, hogy a térség egyik legjelentősebb összművészeti eseménysorozatán számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

„A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni” – mondta az eseményt beharangozó sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, hozzátéve: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról.

A művészeti fesztiválon több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között 17 napon át.

Káel Csaba kiemelte: a fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszerző-karmester legendás műve, az Angels in America magyarországi bemutatóját vezényli.

Kiemelte azt is, hogy a RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel, James Wood karmesterrel és többek között az amerikai avantgárd zene egyik kultikus művével, a Rothko Chapel című kompozícióval készül a fesztiválra.

Mint mondta,

Sidi Larbi Cherkaoui személyében egy igazi világsztár kortárs alkotót köszönthet a közönség,

a belga koreográfus saját társulatával, az Eastmannel, valamint Nomad című, lenyűgöző látvány- és mozgásvilágú művével érkezik a fesztiválra.

A zenei programok között említette, hogy

a fesztiválon fellép Sascha Ring, művésznevén Apparat, a német elektronikus zene egyik legizgalmasabb képviselője is.

„Különleges akcióval készül a francia Olivier Grossetete, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége Pestre költözteti Budát, a Halászbástya kartonmását építi meg az Erzsébet téren lelkes városlakók segítségével” – tette hozzá.

Káel Csaba kitért arra is, hogy a CAFe Budapest folytatja azt a törekvést, hogy integrálja az októberi fesztiválokat, ide sorolta az eseménysorozat idején megrendezett Art Market Budapestet és a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, valamint az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt is.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a fesztivál programjaival a koncerttermek, a galériák és a színházak mellett közterületeken is találkozhatnak az érdeklődők. Mint fogalmazott,

a fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor igen rendhagyó terekben is megjelennek programjai.

A #kapucsengő sorozat keretében például izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a KuglerArt Szalon. A Willany Leó improvizációs táncszínháza a legforgalmasabb utcákat és tereket veszi birtokba.

A Budapest Bábszínház három előadással csatlakozott a fesztiválhoz.

A fesztivál keretében rendezik meg a Mini-Fesztivál elnevezésű kortárs hangversenysorozatot is.

A fesztivál keretében olyan kivételes alkotók és formációk nyűgözik majd le a közönséget, mint Sascha Ring, azaz Apparat, Eötvös Péter és a Neue Oper Wien, Barabás Lőrinc, a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes, Sidi Larbi Cherkaoui, a FAMILIE FLÖZ, Jozef van Wissem vagy épp Olivier Grossetête.

Borítókép: Eötvös Péter zeneszerző (b) A szerelemről és más démonokról című operája próbáján a Magyar Állami Operaházban

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában