nagy lehetőség

2019.09.05. 21:35

Képzéssel segíti az erdélyi néptáncosokat a Táncművészeti Egyetem

Negyvenöt erdélyi hivatásos néptáncos képzését kezdi meg az intézmény marosvásárhelyi, illetve nyíregyházi kihelyezett tagozatain – jelentették be a képzési program szervezői a csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon.

A Marosvásárhelyen induló hároméves alapképzésre a sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi hivatásos néptáncegyüttesek 36 felsőfokú végzettséggel nem rendelkező tagja, a nyíregyházi képzésre a nagyváradi hivatásos néptáncegyüttes kilenc tagja iratkozott be.

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora a magyar közmédiának a sajtótájékoztató után elmondta: az erdélyi hivatásos néptáncosok a számukra szervezett egyszeri képzés végén a táncos és próbavezető alapszak néptánc szakirányának a képesítését szerezhetik meg. Ezzel a diplomával Romániában felsőfokú végzettségű besorolásba kerülnek, és a jelenleginél lényegesen kedvezőbb javadalmazásban részesülhetnek. A rektor hozzátette:

az alapképzés után arra is lehetőségük nyílik, hogy mester képzésre jelentkezzenek, és az ott szerzett diplomával néptáncot oktassanak.

A Marosvásárhelyen elindított képzés rendjét úgy állítják össze, hogy ne zavarja a táncegyüttesek programját: hallgatóinak havonta egy háromnapos intenzív kurzuson kell részt venniük. A képzés egyes elméleti általános műveltségi tárgyait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) tanárai tartják. Tonk Márton, a Sapientia szenátusának elnöke elmondta: az erdélyi egyetem azt is feladatának tekinti, hogy „letelepítse” ezt az oktatást Kolozsváron. Ehhez benyújtották az illetékes román hivatalba az akkreditációs iratcsomót, és azt remélik, hogy 2020 őszén elindíthatják a képzést.

Barabási Attila Csaba, a Maros Népi Együttes igazgatója kijelentette: történelmet írnak a marosvásárhelyi kihelyezett képzés elindításával, hiszen ez szakmailag megalapozza az erdélyi néptáncos világot. Úgy vélte: a képzés által megszerezhető diploma biztonságot is ad az erdélyi hivatásos néptáncosoknak. Megteremti ugyanis annak az alapját, hogy a táncos karrier után szakképzett pedagógusként, táncoktatóként folytassák hivatásukat.

Romániában jelenleg a bukaresti, a jászvásári és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, de a táncoktatással foglalkozó egyetemek egyike sem helyezi a hagyományos néptáncra a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában