elismerés

2019.06.18. 17:22

Az évad legkiemelkedőbb művészeit díjazták

Összesen 404 előadás, közte 16 bemutató és 56 repertoárdarab várta a közönséget az Opera Puccini Itáliája évadában, melynek gálaestjén jutalmazták az alkotókat.

f

Fotó: Csibi Szilvia

Az előadások közül 297 kőszínházban, 107 turnén és vendégjáték részeként valósult meg. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig, és léptek fel csaknem 350 ezer néző előtt – közölte a dalszínház.

Az intézmény a június 17-i évzáró Csillagóra gálaesten jutalmazta az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit.

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet viselheti Balga Gabriella lírai koloratúr mezzoszoprán, Boncsér Gergely tenor és Haja Zsolt bariton.

Balga Gabriella
Fotó: Csibi Szilvia

A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) címben Tatjana Melnyik első magántáncos részesült.

Tatjana Melnyik
Fotó: Csibi Szilvia

A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze címet az Opera Énekkar egyik tagja, Tóth G. Zoltán, míg a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze címet Majoros Balázs címzetes magántáncos kapta, a Magyar Állami Operaház Kamaraművésze címet Kiss Sándor klarinétművész érdemelte ki.

A Székely Mihály emlékét őrző plakettel idén Palerdi András magánénekes munkáját ismerték el, míg az Oláh Gusztáv egykori főrendező és vezetőtervező nevét viselő emlékplakettet Alexandru Agache magánénekes vehette át.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek adható Ferencsik János-emlékdíjban Kovács Judit, az Opera Zenekar hegedűművésze részesült, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Csige Attila üstdobművész érdemelte ki.

Néhány díjazott: Alexandru Agache, Fekete Veronika, Kovács Judit, Lisztopád Krisztina, Csige Attila és Palerdi András
Fotó: Csibi Szilvia

Az Operaház egykori elismert jelmeztervezője, Márk Tivadar emléke előtt tisztelgő plakett idei díjazottja Lisztopád Krisztina jelmeztervező lett, az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos emlékére alapított plakettben, amelyet az Opera művészeti támogató területén dolgozó munkatársa kaphat meg, Fekete Veronika feliratozó részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában