értékek vonzásában

2019.05.25. 12:00

Kárpátalja kincseit bemutató kiállítás nyílt

A Magyarság Házában nyílt tárlaton látható fotók ízelítőt adnak Kárpátalja esszenciájából.

Budapest, 2019. május 24. Érdeklõdõ Perl János képeibõl az Értékek vonzásában címû programsorozat részeként rendezett Kárpátalja Kincsei címû kiállítás megnyitóján Budapesten, a Magyarság Házában 2019. május 24-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kárpátaljai magyarság örök példát szolgáltat arra, hogy a többségi nemzet tengerében miként kell élni akarni, soha fel nem adni, pozitívan a jövőbe nézni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Kárpátalja Kincsei című kiállítás megnyitóján a fővárosi Magyarság Házában pénteken.

Mint Szilágyi Péter fogalmazott, a Perl János képeiből rendezett tárlaton látható fotók ízelítőt adnak Kárpátalja esszenciájából.

A képeken megelevenednek a régió történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, de Perl János megörökítette a hagyományos népi mesterségek űzőit, így a szövőnőt, a bodnárt, a borászt, a bőrdíszművest, a fazekast is.

„A kiállítás tematikáját tekintve a kárpátaljai magyarság pilléreire épül: a történelem, a hagyomány, a vallás és az oktatás egységére. Azokra az alapokra, amelyeket kisebbségi léte ellenére máig megőrzött a közösség” – szögezte le a miniszteri biztos.

Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyarság mindenkor számíthat az anyaország támogatására. „Évek óta segítjük a térségben élő magyarság szülőföldön boldogulását, hogy ugyanolyan életkörülményekhez jussanak, mint az anyaországban élők. A gazdaság, az oktatás és az intézmények fejlesztése is legnagyobb nemzetpolitikai célunkat szolgálja, azt, hogy gyarapodó közösségek jöjjenek létre Kárpát-medence szerte” – hangsúlyozta.

A tárlaton a fotók mellett a régió híres kézműves termékeit, a salánki hordót, a csörögefánkot, a Hidi-kerámiát, a beregi szőttest, a salánki viaszos tojást és a régió pálinkáját is megtekinthették az érdeklődők.

A péntek esti fotókiállítást divatbemutató, zene és tánc kísérte a Magyarság Házában. Az esemény az Értékek vonzásában című programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában