Református hálaének népzenével

2019.04.22. 11:31

Megjelent Tímár Sára Krisztus feltámadott című klipje

Az ismert dicséret feldolgozásával és a hozzá készített kisfilmmel az énekesnő a kereszténység egyetemes örömhírét szeretné közvetíteni.

Tímár Sára Református hálaének népzenével című lemezén – amelyről mi is beszámoltunk – található a Krisztus feltámadott kezdetű ének, amelyhez nemrég készítettek videóklipet – olvasható a parokia.hu oldalon. A Szentendrén forgatott videóban a templomdombról a város és környéke, valamint a felekezetek templomai is látszódnak, így a feldolgozásnak univerzális jellege van.

Az eredetileg liturgikus ének, a Krisztus feltámadott a református énekeskönyv 185. dicsérete. A portál cikke szerint a középkorban a köznépnek nem volt lehetősége anyanyelven énekelni a templomban, ám a templomon kívül lehetőség nyílt rá a körmenetekben, ahogy ezzel az énekkel is tették. A későbbi paraszti társadalmakban is általános volt az egyházi énekek szakrális téren kívüli megszólaltatása.

Tímár Sára nem titkolt szándéka, hogy a templomok falain kívülre emelje az egyházi énekeket, és a templomok falain belülre pedig a népzenét. A húsvét vasárnap megjelent videóban szándékosan nem használtak templombelsőket, az alkotók az ének felekezetközi jellegét szeretnék kiemelni, és továbbadni a dicséret húsvéti örömüzenetét – áll a cikkben.

Borítókép: részlet a Krisztus feltámadott című klipből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában