Lengyelország

2019.02.26. 21:25

Megkezdte külföldi hálózatának kiépítését a Fonó

Fonó Klub indult Krakkóban, ezzel a budai zeneház megkezdte külföldi hálózatának kiépítését. A lengyelországi városban szakmai konferencia, író-olvasó találkozó, koncertek és táncház kísérte a hétvégi eseményt.

Zene és tánc a krakkói Fonóban

Forrás: Facebook

Az elmúlt években a zeneház Magyarország több pontján indított klubot, ezzel még többeknek tette elérhetővé a néptánc- és népzenekultúrát. Sikerrel működik a szegedi Fonó Klub, évente több programot szerveznek Mezőkövesden és Jászberényben is a Fonó égisze alatt. A zeneház a krakkói indulás után tervezi klubhálózata bővítését a környező országokban és a tengerentúlon is – közölte az intézmény.

Mint írták, a Fonó a hagyományok és az értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökereinkből táplálkozó világzenei és dzsesszirányzatokat rendszeres programok – táncházak, koncertek – és fesztiválok formájában. Emellett független helyszínként és kiadóként is támogatja ugyanezen műfajok alkotóit.

Segítik a lengyel-magyar kapcsolatokat

A Magyar Örökség-, Prima Primissima- és Womex Top Label-díjjal elismert Fonó krakkói klubja a húszéves lengyel táncházmozgalom egyik meghatározó alakja, Jan Slowinski népzenész által működtetett Strefa szórakozóhelyen kapott helyet. A Strefa független klubként mutatja be a népzene és világzene kiemelt előadóit koncertek, táncházak és szakmai programok keretében, segíti a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat.

Utóbbit a Felczak Alapítvány létrejötte is ösztönzi: zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú eszmecseréje és együttműködése a tavaly márciusban a Fonóban megrendezett lengyel-magyar eseménysorozattól datálható.

Lengyel-magyar táncházat tartottak

A krakkói Fonó Klub február 23-i indulásához kapcsolódva lengyel-magyar zeneipari konferenciát szerveztek, amelyet Körmendy Adrienne krakkói főkonzul, a program fővédnöke nyitott meg. A résztvevők bejelentették: megkezdik a lengyel-magyar táncházfórum létrehozását, hogy a népzene markánsabban tudjon megmutatkozni a világzene által uralt nemzetközi színtéren. A program keretében bemutatták Wit Szostak lengyel népzenészekről szóló regényét, amit a Kapela Maliszów, valamint a Hungarian FolkEmbassy és Kubinyi Júlia koncertje követett. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.

Idén további két eseményt terveznek a krakkói Fonó Klubba. A programok kialakításában Horváth László, a Fonó igazgatója és Rosonczy-Kovács Mihály, a krakkói Fonó Klub ötletgazdája, a Fonó megbízott nemzetközi képviselője, valamint Ula Nowak zenei producer és újságíró vett részt.

Az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Music Export Poland támogatta.

Borítókép: Zene és tánc a krakkói Fonóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában