Látogatás otthonról haza

2019.02.27. 10:50

Búcsú, pápai vizit, medveles: hazavárnak a székely megyék

Kovászna, Hargita és Maros megye nagy erőkkel készül a csíksomlyói búcsúra, és gazdag programkínálattal, hamisítatlan vendégszeretettel várja a látogatókat Erdélyből és az anyaországból egyaránt.

Budapest, 2015. június 4. A Hargita megyei Madéfalva hagyományõrzõi fellépés elõtt Budapesten, a Halászbástyánál 2015. június 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Élményturizmussal, attrakciók színes tárházával készül a három székelyföldi megye Ferenc pápa csíksomlyói látogatására, de legfőképpen arra, hogy az Erdélyből vagy az anyaországból oda látogatók minél többször térjenek vissza szívesen. A programkínálat népszerűsítésére még egy okostelefonos applikáció is rendelkezésre áll – ad hírt a lelkes készülődésről a Krónika.

A portál cikkében azt írja, nem csoda, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megye által a hétvégi budapesti Hungexpón berendezett 42. utazási kiállításon, valamint a Bukarestben a Romexpo kiállítótérben megszervezett romániai turisztikai vásáron (TTR) felállított közös Székelyföld-standnál is nagy hangsúlyt kapott a szentatya június eleji romániai vizitje. Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke szavai szerint a Székelyföld legnagyobb kalákájára készülnek. „A szentatya érkezése nagyon nagy öröm számunkra, de ugyanakkor nagy kihívás is. A nemzetközi figyelem is a térségre irányul, ezért jó alkalom arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk, de kellőképpen el kell tudnunk látni a zarándokokat is.

Meg akarjuk mutatni vidékünket, értékeinket a hazai és a külföldi vendégeknek egyaránt, azt szeretnénk, hogy aki ez alkalommal a térségbe látogat, később is visszatérjen”

– fogalmazott az elnök.

A Krónika beszámolója szerint mindkét kiállításon főleg a Visit Harghita mobilalkalmazást és honlapot népszerűsítették, illetve a mára már hagyományos programokat, mint a csíkszeredai régizene-fesztivál vagy a hargitafürdői kerge-olimpia. A Székelyföld standot mindkét expón sokan felkeresték, és a pápalátogatás, valamint a pünkösdi búcsú iránti érdeklődés mellett nagy népszerűségnek örvendtek a turisztikai térképek és applikációk is.

Külföldi turisták bérelt csónakokban a Gyilkos-tó (románul Lacul Rosu, régi magyar nevén Veres-tó) víztükrén meleg nyári napon.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az érdeklődők leginkább a vidéki szálláshelyeket, kempingeket és szervezett utazásokat keresték, de az aktív programlehetőségekről is érdeklődtek. A stand sztárja idén az élethű nagyságú medve volt, amellyel a medvelesekhez szervezett kirándulásokra csábították a vadvilág kedvelőit – idézi fel a Krónika.

A cikk szerzője hozzáteszi: a Hargita megyei látványosságok kapcsán a turisztikai expókon nagyon sokan érdeklődnek a Gyilkos-tóra, a Jézus szíve kilátó és az ezeréves határról,

de keresik azokat az eldugott falvakat is, ahol nem szállodákban, hanem hagyományos székely és csángó házakban szállhatnak meg,

együtt étkezhetnek a háziakkal, és történeteket hallgathatnak. A visszajelzések alapján népszerű a turisták körében a nemrég megjelent Visit Harghita mobilalkalmazás és honlap, amely összesíti a programlehetőségeket, a szállásokat és a látnivalókat, és Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke beszámolója szerint a Visit Covasna telefonos applikációt is egyre többen töltik le, és használják tájékozódás céljából.

Borítókép: A Hargita megyei Madéfalva hagyományőrzői fellépés előtt, 2015. június 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában