örökség

2019.02.22. 11:04

A búcsújárás hagyományát elevenítik fel az idei Csángó Bál műsorában

A színpadon a fellépők vallásos énekeket, imákat mutatnak be, ezt követi a műsor táncos, zenés része.

Budapest, 2015. február 7. Fellépõk a XIX. Csángó bálon a budapesti Petõfi Csarnokban 2015. február 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzáki Noémi

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a huszonharmadik Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

Diószegi László, a színpadi műsor rendezője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta: a rendezvény 22 éve azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a főváros közönségét a csángó archaikus kultúrával. Mint mondta, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményen a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetét és hagyományait szeretnék bemutatni a közönségnek.

Hozzátette: a színpadi műsorban idén a csángók búcsújárását elevenítik fel. A színpadon a fellépők vallásos énekeket, imákat mutatnak be, ezt követi a műsor táncos, zenés része.

A bál fontos eleme a táncház, amely a Kőketánc Gyermektáncházzal már négy órakor kezdetét veszi – fűzte hozzá.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, valamint a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában