Egzotikus, mégis ismert hangzás

2019.01.11. 13:17

Szlovák és iráni vendégművészek lépnek fel az újévi cimbalomkoncerten

A Cimbalom Világszövetség 14. alkalommal tartja meg Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncertjét, amelyre minden évben más országból hívnak vendégszereplőket – mondta el Herencsár Viktória, a világszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.

Budapest, 2011. október 5. Herencsár Viktória címbalommûvész, a Cimbalom Világszövetség elnöke cimbalmozik Balassa Sándor: Cimbalom Koncert Vonószenekarral címû mûvének õsbemutatóján Budapesten, a Vigyázó Sándor Mûvelõdési Házban, ahol megkezdõdött a Cimbalom Világszövetség 11. Kongresszusa. MTI Fotó: Manek Attila

Szlovák, iráni és magyar művész is színpadra lép péntek este a Nemzetközi Újévi Cimbalomkoncerten Budapesten, a Duna Palotában. Az est háziasszonya Herencsár Viktória Magyar Örökség díjas, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett cimbalomművész lesz.

A cimbalomművész az M1-nek elmondta: az idei műsorban Magyarország, Szlovákia és Irán zenéje köszönti a 2019-es újévet, a koncerten klasszikus, népzenei és világzenei feldolgozások is hallhatóak lesznek.

Mint elhangzott, a műsor első felében a cimbalomművész a Duna Szimfonikus Zenekarral együtt lép színpadra. A zenekart Deák András vezényli. A zenei hangzás kiegészül rockzenével, illetve Berta Alexandra énekével.

A műsoron elhangzó „hangulatzenéket” Herencsár Viktória komponálta. A koncert keretében a hangszer története és különböző típusai is megelevenednek.

A műsor második részében egy besztercebányai szlovák lánytrió lép színpadra. Ezt követően perzsa zenét is hallhat a közönség.

A színpadon látható lesz a cimbalom legősibb története, a perzsa szantúrtól kezdve a német Hackbretten keresztül a magyar cimbalomig, amely a legfejlettebb ilyen hangszer – mondta a cimbalomművész.

Az esten a Duna Szimfonikus Zenekar mellett fellép Mehdi Siadat (Irán), a Besztercebányai Cimbalom Trió (Szlovákia), Berta Alexandra, Fazekas Tamás, Horváth András és Temesi Bertalan.

A koncertet szombaton a budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Házban is megtekintheti a közönség.

Borítókép: Herencsár Viktória cimbalomművész, a Cimbalom Világszövetség elnöke.

MTI Fotó: Manek Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában