Ügynökök, akciók, intrikák

2018.12.10. 11:28

Noir hangulatú film készült a magyar kémfőnökről

Ujszászy István vezérőrnagy a Horthy-korszak legendás hírszerzője és Karády Katalin jegyese is volt – róla szól az Az elíziumi kém című dokumentumfilm.

Az elíziumi kém, Jamrik Levente dokumentumfilmje úgy kezdődik, mint egy klasszikus film noir, hisz már az első jelenetben egy nő holttestére bukkan két kalapos, öltönyös férfi egy villa padlóján vér, villámlás és mennydörgés közepette – ismerteti a filmet a Magyar Idők. A cikk szerint a hideg, zöldes fények és színárnyalatok az egész filmre jellemzők: a Horthy-kor híres kémfőnökéről készült alkotás így egészen különleges darabja a hazai doku-termésnek.

A cikk felidézi, hogy Ujszászy István alakja már Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég című játékfilmjében is megjelent, hiszen Karády Katalinnak volt a jegyese. Ennél is izgalmasabb téma, hogy pontosan hogyan működött a magyar kémelhárítás, és mi volt ebben Ujszászy szerepe. Mint írják,

a dokumentumfilmben egészen megdöbbentőnek tűnő tényeket is megismerünk, például Ujszászyék sokkal jobban ismerték a szovjet hadsereg létszámát és harckészültségét, mint a német vagy a japán szolgálatok,

a magyar hadi­ipar szempontjából fontos üzemeket pedig olyan jól őrizték, hogy lóvá tettek – méghozzá nagyon magyarosan – egy angol kémet is, aki egy légvédelmi gyakorlaton titokban mini-fényképezőgéppel készített felvételeket.

Fotó: imdb.com

A dokumentumfilmben Ujszászy István házi őrizetben van, és Péter Gáborral, az ÁVO (majd az ÁVH) vezetőjével beszél, aki minél több informá­ciót akar tőle kicsikarni: a volt kémfőnök az ő hatására írja meg vallomásait a titkosszolgálatok működéséről és különleges akcióik­ról. Ujszászy szerepében Horváth Ákos, Péterében Trill Zsolt látható.

A Magyar Idők cikke rámutat arra is, hogy

a film forgatókönyve Ujszászy István vallomásain alapul, amelyet valóban meg kellett írnia a kommunisták nyomására.

Munkáját kötelező olvasmánnyá tették mindenkinek, aki az elhárításban dolgozott. Ezekben szó van a trianoni utódállamok ellen tervezett – és nagyrészt a vértelen területi visszacsatolások miatt tervben is maradt – gyárak, üzemek, repülőterek, vasútvonalak elleni szabotázsakciókról, a Rongyos Gárda újraaktivizálásáról és szerepéről, s egyéb érdekességekről is.

A film a Magyar média mecenatúra program támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában