Vendégszereplés

2018.12.16. 11:44

Magyar régizenei együttesek nyűgözték le a francia közönséget

A Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar Vashegyi György karmester vezetésével kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban lépett fel nagy sikerrel – tájékoztatott Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

Orfeo Zenekar

Forrás: Müpa

Fotó: Nagy Attila

A közönség mindkét este hosszú tapssal jutalmazta az együtteseket. A koncertek műsorán Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának 1-3-5-6. kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek,

ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A két együttes 2016-ban már nagy sikert aratott francia barokk operaműsorral a Versailles-i Királyi Operaház színpadán. Akkor a Versailles-i Barokk zenei központtal együttműködésben megvalósult, Un Opéra pour Trois Rois (Opera három királynak) című különleges programjukkal vívták ki a közönség és a szakma elismerését.

Fotó: Müpa

 

Idén a régóta repertoárjukon lévő, népszerű Karácsonyi oratóriumot tűzték műsorra. Bach monumentális művéből négy kantáta (az 1-3-5-6. számú) hangzott el, neves francia és magyar szólisták (Hasnaa Bennani – szoprán, Anthea Pichanik – alt, Szigetvári Dávid – tenor és Victor Sicard – basszus), valamint a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar tolmácsolásában, Vashegyi György vezényletével.

A Párizsi Magyar Intézetben rendezett különleges koncert lehetőséget adott az 1645-ben Magyarországon, magyarként született – s akkor Európa zenei élvonalához tartozó, ám mára teljesen elfelejtett – Georg Christoph Strattner művészetével való találkozásra.

A nagy sikert aratott koncert előtt Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke bemutatta az intézmény működését is a megjelenteknek.

Borítókép: az Orfeo Zenekar. Forrás: Müpa / Nagy Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában