népszerű akció

2018.12.17. 16:45

Egy buszjegy áráért adják a könyveket

Egy különleges kezdeményezésnek köszönhetően az egész Kárpát-medencét bejárják a könyves szekerek.

Zsigmond József

Négy éve indult el az első könyves szekér projekt, ami azóta átalakult – írja a bama.hu. Veress Márton, az ötletgazda tavaly hozta létre a Könyvszolgálat Kulturális Egyesületet, hogy a Kárpát-medence kétszáz településének központjába elvigye a kultúrát, és a szegényebb rétegek egy buszjegy áráért megvehessék saját kedvenc könyvüket. Legyen szó szépirodalomról, tankönyvekről, művészeti, vagy idegennyelvű könyvről.

„Három pillére épült az elképzelésem. Először Budapesten jelentek meg a szekereink, majd következett a vidék, hogy a legvégén átlépjük a határt, és erdélyi, felvidéki, vajdasági, újvidéki, kárpátaljai területekre érjünk” – mondta Veress Márton. „Pécs után megyünk tovább. Jövő tavasszal Kaposváron nyitunk, majd Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Szombathely, Dunaújváros, Siófok következik. A magyar határt Szatmárnémetinél léptük át. Mennyire érdekes, pont ott, ahol az utolsó magyar csapatok elhagyták Erdélyt” – tette hozzá.

A szekér Pécsre is megérkezett, a városatyák pedig nyitottak voltak a kezdeményezésre, még azt a rendeletet is megváltoztatták, amely szerint a belvárosba csak épített objektummal rendelkező árusok települhetnek ki.

Az első napokban mondhatjuk, „kifosztották” a szekeret. Volt olyan vásárló, aki nyolc könyvvel távozott. A legkeresettebb az idegennyelvű szekció. Angol, német könyveket vásárolnak, és persze szótárakat. Volt olyan külföldi egyetemista, aki német-magyar keresztszótárt keresett, és nem kis meglepetésére meg is találta. A pécsi szekérre 1200 könyv fér rá, a kiegészítő részen, kis ládákban további 800 várja gazdáját.

A szekéren a könyvek tematikusan vannak szortírozva, olyan mint egy kis könyvtár. A Gőgös Gúnár Gedeon, ami más helyen közel 3000 forintba kerül, itt 300-ért beszerezhető, de Szabó Magda, Márai Sándor is van a kínálatban. A könyveket adományokból, magánszemélyektől vagy nagykereskedőktől szerzik be. Ha valaki nem talál saját ízlésének megfelelőt, annak sem kell szomorkodnia, mert ha leadja megrendelését a könyvárusok beszerzik azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában