Helytörténeti pályázat

2018.12.29. 22:50

A Szent Jobb országjárásának dokumentumait keresik

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938-ban országos ünnepségekkel emlékeztek meg Szent István halálának 900. évfordulójáról. A Honismereti Szövetség és a Magyar Nemzeti Múzeum most helytörténeti pályázatot hirdet amatőr kutatók számára a Szent István király kultusza a 20. században témakörében.

Újdombóvár (ekkor önálló), vasútállomás, a Szent Jobbot szállító szerelvény, az Aranyvonat.

Forrás: Fortepan

Fotó: Erky-Nagy Tibor

Az 1938-as Szent István-emlékévhez kapcsolódóan rendezték meg a budapesti Eucharisztikus Kongresszust, amelyet további rendezvények és megemlékezések követtek. Ezek között voltak helyi, de országos jelentőségűek is, mind közül kiemelkedett Szent István ereklyéje, a Szent Jobb országjárása. Komoly előkészületek után 1938. május 31-én az ereklyét útnak indították egy különleges, a magyar szentek alakjaival díszített vagonban – írja a Magyar Idők abban a cikkében, amelyben a Honismereti Szövetség és a Magyar Nemzeti Múzeum pályázatára hívja fel a figyelmet.

A köznyelvben Aranyvonatként emlegetett különvonat vitte el a Szent Jobbot az ország különböző nagyobb településeire. Az ereklyét mindenhol ünnepélyes külsőségek közepette fogadták, közszemlére tették, tiszteletére szentmisét tartottak. A kisebb településeken nem állt meg az Aranyvonat, de az áthaladó szerelvényt feldíszített állomások és tisztelgés fogadta.

Újdombóvár feldíszített vasútállomása és a Szent Jobbot szállító szerelvény, az Aranyvonat
Fotó: Erky-Nagy Tibor / Fortepan

Mészáros János érseki helytartó, a Szent Jobb őre kísérte az ereklyét, de Angelo Rotta pápai nuncius, illetve Serédi Jusztinián hercegprímás is részt vett több utazáson. 1938. május 31. és július 7. között a Szent Jobb több körutat is megtett, összesen 37 településen állt meg hosszabb időre, elsőnek Esztergomban.

1939. április 29. és május 13. között a Szent Jobb három újabb körutat tett, ezúttal a Dunántúlon át felvidéki, észak-magyarországi és kárpátaljai településekre, megállóinak száma 33 volt. A Szent Jobb és az Aranyvonat utolsó útján, 1942-ben a Szent László-hét rendezvényei keretében Nagyváradra látogatott, visszaútján hat települést érintett.

A Honismereti Szövetség és a Magyar Nemzeti Múzeum jeligés pályázatán a Szent Jobb, illetve az Aranyvonat helyi fogadását, eseményeit, illetve azok előkészületeit és visszhangját bemutató, eredeti anyaggyűjtésen alapuló dolgozatokkal lehet részt venni egyéni, társszerzős, illetve csoportos munkákkal, kizárólag amatőr kutatóknak. Az első három helyezett pénzjutalomban, a díjazásban nem részesült, de színvonalas dolgozatokat a bírálóbizottság tárgyjutalomban vagy dicséretben részesíti.

A beérkezett pályaműveket a Honismereti Szövetség a Magyar Nemzeti Múzeum történeti adattárában helyezi el. A pályázattal kapcsolatban információk a 06 1 327-77-61-es telefonszámon vagy a [email protected] címen Végső István országos titkártól kérhetők. A pályázatok beküldési határideje 2019. április 30., az eredményhirdetés 2019 júniusában várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában