Műalkotás

2018.11.22. 14:08

Szeptembertől száz MMA-ösztöndíjas kezdhette meg munkáját

Az érvényes 1118 pályázatból a döntőbizottság két körben választotta ki a 100 nyertest.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Mindez már az MMA megújított ösztöndíjprogramja keretében zajlik – mondta el Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a májusi közgyűlés óta eltelt időszakra vonatkozó tájékoztatójában.

Hozzátette:

összesen több mint 1300 pályázat érkezett az MMA-hoz, amelyből formailag 1118 pályázat volt érvényes. Ebből a döntőbizottság a második körben 524 pályázat közül választotta ki a 100 nyertest.

Beszámolt arról, hogy az MMA és a Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) együttműködésében elindult az ösztöndíjasok honlapja, amelyen fényképes bemutatkozás található az ösztöndíjasokról és a tervek szerint ott követhető lesz a program alatt végzett művészeti tevékenységük is. Elmondta: hosszabb távú céljuk egyebek mellett az, hogy kiállításokat, koncerteket, előadásokat és könyvbemutatókat is szervezzenek.

Az MMA kulturális szerepvállalásai közül kiemelte az Arany János-év kapcsán elindult Hallgatni Aranyt! elnevezésű projektet.

A 2018 nyarán indult népszerűsítő országjáráson mintegy kétezer középiskolás ismerkedett meg a honlappal, amely hangzóanyag formájában ingyenesen teszi elérhetővé Arany János jelentős műveit.

Hangsúlyozta, hogy a megszavazott pályázati pénzeknek köszönhetően folytatódhatnak a rendhagyó irodalmi órák az ország további iskoláiban, de a honlap még bővül Arany János életének fontosabb állomásairól szóló alkotásokkal és riportfilmekkel.

A nyár végén véleményezésre kapott nemzeti alaptanterv-tervezetről elmondta, hogy az oktatási bizottság tagjai mellett az elnökség tagjai, s a tagozatvezetők előremutató, jelentős részben bíráló szakmai észrevételeket tettek. Kiemelte, hogy

az új tervezet jelzi ugyan a megújulási törekvést, de nem ígér valódi kitörést a magyar köznevelés elöregedett, egyoldalú és tantárgycentrikus útvesztőjéből, nem készíti elő az alapvető változtatásokat.

Hozzátette, ezért felajánlotta a miniszternek és a kutatócsoport-vezetőjének az MMA szakmai együttműködési készségét.

A nemzeti szalon 2018-as tárlatát mintegy 29 ezren látták – hangsúlyozta, hozzátéve: a helyszínt biztosító Műcsarnokra továbbra is fontos kiállítótérként tekintenek, bár tudják, hogy az épület felújítása nem sokáig halogatható.

Vashegyi György kiemelte, hogy 2019-ben is igyekeznek tovább erősíteni a nemzetközi kapcsolatokat, így több helyszínen, többek között Prágában, Passauban, Dél-Koreában és Teheránban kiállításokon, fesztiválokon mutatkoznak be.

Borítókép:

Vashegyi György, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Nemzet Művésze díjak átadása alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2018. november 5-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában