Éltető művészet

2018.11.20. 11:59

Értékes festmények kerülhetnek közgyűjteményeinkbe

Csernus Tibor, Rippl-Rónai József, Jan Van Der Heyden, Giovanni Battista Pittoni és Willem Adriaensz Key egy-egy festményét tervezik megvásárolni az MNB Értéktár program keretében – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-t.

Giambattista Pittoni: Szent József halála

Az összegzés szerint az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében az MNB Értéktár programja Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euróért szeretné megszerezni.

Fotó: budapestaukcio.hu

 

A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni (1687-1767) Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményét pedig 45 millió forintért akarják megvásárolni a tulajdonostól.

Giambattista Pittoni: Szent József halála

A közlemény szerint 58 ezer euróért már megvásárolták Willem Adriaensz Key (1515/16 – 1568) Férfiképmás című festményét.

A jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év – meghosszabbítható – időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre, külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

Az MNB Értéktár programjának keretében eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.

 

 

 

 

 

Borítókép: Giambattista Pittoni: Szent József halála. Forrás: Wikimedia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában