Friss zenedarabok

2018.09.06. 12:49

Több mint 200 mű érkezett a Bartók Világversenyre

Összesen 214 pályamunka érkezett 53 ország komponistáitól a rangos Fesztivál zeneszerzői fordulójára.

Budapest, 2017. szeptember 13. Az elsõ Bartók Világverseny és Fesztivál nemzetközi zsûrijének tagjai a budapesti Bartók Emlékházban, jobbról Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogörököse (j2) 2017. szeptember 13-án. A világhírû zeneszerzõ születésének 135. évfordulója alkalmából ifjú hegedûmûvészeknek meghirdetett verseny 44 ezer euró összdíjazású, a gyõztest a szeptember 17-i gálakoncerten hirdetik ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az augusztus 31-én lezárult jelentkezési időszak végéig 5 kontinensről érkeztek pályamunkák a versenyre, amelyre 40 év alatti zeneszerzők küldhették el 5-6 perces szóló zongoraműveiket. A 25 magyar jelentkező mellett az olasz, amerikai és dél-koreai szerzők vannak a legtöbben, de érkezett versenydarab Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is – közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.

A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatói Fekete Gyula tanszékvezető, nemzetközi rektorhelyettes vezetésével átvették a névtelenül, jeligével beküldött kottákat és hangfájlokat, majd szeptember közepén ülnek össze, hogy együtt értékeljék ki a beküldött munkákat.

Az előzsűri által kiválasztott darabok a nemzetközi zsűri elé kerülnek, amelynek tagja Fekete Gyula, Thomas Ades, Chaya Czernowin és Unsuk Chin zeneszerzők, valamint Andrej Korobejnyikov zongoraművész.

A közönség a november 25-i gálakoncerten hallhatja a legjobbnak ítélt pályaműveket, amelyeket mások mellett Fülei Balázs, Várjon Dénes és Balázs János szólaltat meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával elindult Bartók Verseny alapszabálya szerint a Bartók műveiből álló zongorás repertoár mellett az idén rendezett zeneszerzés forduló győztes művei lesznek a 2019-es zongora forduló kötelező darabjai.

„Bartók itt van otthon, anyanyelve a miénk, mi értjük őt a legjobban, és jól látszik, hogy az egész világ igényt tart a mi értelmezésünkre.

Tudósok és előadóművészek együtt gyűjtik és gyarapítják ezt a magyar kincset és nemzeti örökséget.

A Zeneakadémia volt Bartók alma matere, és az egyre ismertebb Bartók Világverseny nagymértékben segíti Magyarország imázsát, erősíti helyét a tehetséges népek sorában” – idézi a közlemény Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szavait.

Borítókép: Az első Bartók Világverseny és Fesztivál nemzetközi zsűrijének tagjai a budapesti Bartók Emlékházban, jobbról Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogörököse (j2) 2017. szeptember 13-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában