Honismeret

2018.09.18. 09:13

Mesekönyvsorozat készül Magyarország tájairól

Az erdei vasutak világán keresztül mutatja be hazánk természeti szépségeit a Kispöfögők című mesekönyvsorozat, amelynek második kötete a gemenci erdővel ismerteti meg a gyerekeket.

A Rezét gőzös és a gemenci kisvasút című, kemény kötéses, színes illusztrációval ellátott könyv a szórakoztatás mellett Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, történelméről nyújt játékos formában érdekes ismereteket a 4-8 éves korosztály számára – írta a kiadó Beszédírók Kft. közleményében.

A mesében – amelynek szerzője Csohány Domitilla, illusztrátora Győri Zsolt – a Duna mellék- és holtágai által kialakított tájban tucatnyi állat- és növényfaj képviselői keverednek érdekes kalandokba a mozdonyokkal. Mindeközben Pörbölytől Keselyűsig, Nyárilegelőn és Lassin keresztül Malomtelelőn át a Gemenc-Dunapartig a kisvasút állomásai fontos helyszínei a történeteknek. A Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült kötetet a gyermekek számára is jól érthető nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató minilexikon egészíti ki.

A sorozat tudatosan vállalja a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását, a kötetek kiváló forrásai az élménypedagógiának. A mesék holisztikus szemléletükkel a kooperatív tanítás-tanulást vagy éppen a projektmódszert is tudják támogatni – írták.

Emellett a kötetek egy-egy régió gyermekeknek szóló útikönyveként is használhatók, amelyek könnyen elférnek hátizsákjaikban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei, épített öröksége – a kisvasúti világon keresztül – felkelthetik a kicsik érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja Magyarország jobb megismerését.

A meseélményt a gyermekek a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget számukra a helyszínen továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélményhez segítséget nyújtanak a www.kispofogok.hu oldalon, az érdekességek között található információk, amelyekkel bővíthetők, újjávarázsolhatók az alapmesék.

A sorozat szintén 2018-ban megjelent, első kötete a lillafüredi erdei vasútról szól.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában