organikus forma

2018.08.01. 16:27

Látogatóközpont nyílt a tatabányai Turulnál

A Gerecse Kapuja elnevezésű épületben étterem, az emlékmű történetét bemutató interaktív kiállítás és ajándékbolt kapott helyet.

Forrás: kemma.hu

Schmidt Csaba polgármester elmondta, az emlékmű mellé olyan épületet kívánt emelni az önkormányzat, amely méltó Tatabánya jelképéhez. Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg a vázlattervek elkészítésére, amelyeket szavazásra bocsátottak.

A közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A létesítmény organikus formájával illeszkedik a tájba, az épület díszítésére a Gerecse kőbányáiban fejtett anyagot használtak.

A tatabányai Turul emlékmű
Fotó: Krizsán Csaba / MTI Fotó:

Az ötszáz négyzetméteres turisztikai látogatóközpont a meglévő parkoló kilátó felőli végében épült fel. A fejlesztés során felújították az emlékmű körüli parkerdő padjait és asztalait, valamint több turisztikai látványosságot alakítottak ki.

Az épület kapuzata két, közel szimmetrikus félre osztja a látogatóközpontot, ahonnan sétautak indulnak a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé, a tanösvényhez, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

A hétszáz millió forintos beruházásra az önkormányzat a Területi Operatív Program pályázatán keresztül 514 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert.

Borítókép: a látogatóközpont épülete

Forrás: www.kemma.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában