Közös értékek

2018.08.01. 10:47

„Borítékolható” a kulturális örökség: itt van rá az ünnepi bélyeg!

2018 a Kulturális Örökség Európai Éve, melyet a Magyar Posta szelvényes forgalmi bélyeg kiadásával ünnepel: ezeken a Tematikus Év logói láthatók zöld, lila, mályva, világoskék és okkersárga színben.

A 35 bélyeget tartalmazó ívben a bélyeghez kapcsolódó szelvényen a Tematikus Év logói láthatók – tájékoztatta az MTI-t az OTS.

Az újdonság augusztus 1-től megvásárolható az elsőnapi postákon, valamint a Szent István Bazilika melletti Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

A Tematikus Évet az Európai Kulturális Fórum indította útjára 2017. december 7-én Milánóban. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az egyetemes európai értékekre, minél több embert ösztönözzön az európai kultúra felfedezésére, felkutatására és megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot, összetartozást.

A közlemény rámutat, hogy az európai kulturális örökség mindenütt körülvesz minket: legyen szó tájakról, állat- és növényvilágról, az épített környezetről, vagy hagyományokról, mesterségekről, nyelvekről, irodalomról, művészetekről. Az épített és a szellemi örökség mellett pedig már a digitális tartalmak is a kulturális örökség részének tekinthetők.

Az európai kulturális örökség gazdasági jelentősége számottevő: 300 ezer ember dolgozik az ágazatban és további 7,8 millió munkahely kapcsolódik hozzá

többek között a turisztikai és az építőipari ágazaton keresztül.

2018 során számos uniós eseményen, hivatalos ünnepségen, valamint több ezer tagállami, regionális és helyi rendezvényen vehetünk részt, melyek célja, hogy elősegítsék örökségünk jobb megismerését és megbecsülését, közelebb hozzák az embereket kulturális örökségükhöz, különös tekintettel a gyerekekre és fiatalokra, akik megőrzik majd ezt a kulturális örökséget a következő nemzedékek számára.

A Magyar Posta által kibocsátott szelvényes forgalmi bélyeg Benedek Imre, a bélyeghez tartozó alkalmi boríték Baticz Barnabás tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült 105 000 példányban.

Borítókép: illusztráció. Forrás: a Tematikus év honlapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában