Széles a Duna, magos a partja

2018.07.26. 12:02

Egy kilométer hosszú festmény készült a Dunáról

Az Art of Danube nevű kezdeményezésben az Association of Wild­life Protection, a WWF Magyarország Alapítvány, valamint a Város és Folyó Egyesület fogott össze, hogy felhívja a figyelmet a Duna, legnagyobb természeti kincsünk jelentőségére.

Júliusban és augusztusban egy nagyszabású, a Dunához kapcsolódó nemzetközi programsorozat részeként rengeteg Duna-parti városban mutatják be Ana Tudor szerb származású festőnő egy kilométer hosszú, a Dunát ábrázoló festményét – írja a Magyar Idők.

Mario Kümmel, az Association of Wildlife Protection projektmenedzsere a stílszerűen egy Dunán ringatózó hajón tartott sajtótájékoztatón kedden elmondta: egy szerbiai állatvédő projektjük során találkoztak Ana Tudor festményével, amely tökéletesen bemutatja a Duna által összekötött kultúrákat, a növény- és állatfajokat a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig – számol be róla a cikk.

Fotó: Kurucz Árpád / Origo

A cikk felidézi, hogy Sipos Katalin, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója szavait: szerinte rengeteg embert és rengeteg módon érint hazánkban a Duna.

Az egy kilométer hosszú Duna-képen elsőre talán mindenkinek a madarak, halak, ártéri erdők, ligetek, nádasok tűnnek fel, a természet szépségei, amelyeket védeni érdemes.

Majd a Duna funkciói ötlenek szemünkbe: uszályok, hidak, part menti házak, nyaralók, horgászok, csónakázók, egyszóval a folyó társadalmi és gazdasági működése.

A Duna számtalan funkcióval vert gyökeret az életünkben, az a kérdés, hogy mit tehet hozzá személyes életminőségünkhöz. Látjuk a képen a futókat, a babakocsit toló szülőket, a szabadstrandokat. Sajnos amikor fejlődésről beszélünk, ezek a mindenkinek elérhető funkciók, az értékek megőrzésének gondolata eltűnik a gazdasági szempontok mellett.

Fotó: Julia Jergus / artofdanube.org

A Magyar Idők beszámolója szerint a festmény csak egy napig volt látható a Carl Lutz rakpart Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán, tegnap este leszedték, és továbbvándorolt a Duna mentén. A festmény maga bájos, gyermekrajzszerű, impresszionista lazaság, funkciójának tökéletesen megfelel, vagyis megállítja, elgondolkodtatja az embereket – tették hozzá.

Borítókép: Ana Tudor és alkotása. Forrás: artofdanube.org

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában