Az emlékezet létszükséglet

2018.07.11. 08:05

Dokumentumfilm-sorozat készült a romániai magyarokról

A kilenc részből álló, sok archív felvételt tartalmazó szériában a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit.

Csíksomlyó, 2018. május 19. Zarándokok a csíksomlyói búcsúban a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen 2018. május 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarok Romániában – száz év története címmel az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő dokumentumfilm első részét mutatja be az RMDSZ csütörtökön 19 órától a kolozsvári Bánffy-palota Tonitza termében. Az eseményen jelen lesz Kelemen Hunor szövetségi elnök, illetve kerekasztal-beszélgetést szerveznek történészekkel – számol be minderről a Maszol.ro.

Az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szóló rész forgatókönyvírója Fodor János. A filmben hét jeles történész szólal meg: Ablonczy Balázs, Fodor János, Nagy Botond, Gidó Csaba, Egry Gábor, Lucian Nastasă-Kovács, illetve Zahorán Csaba.

A dokumentumfilm-sorozat kilenc részből áll, amelyben a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit. A filmekben sok archív, főleg korabeli híradókból származó felvételt használtak. A filmsorozat szerkesztője Víg Emese, szakmai irányítója pedig Bárdi Nándor. A további részek kapcsán újabb vetítéseket szerveznek a következő fél évben.

A dokumentumfilm az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának keretében készült. A programsorozat célja az erdélyi magyarok múltjának bemutatása, ezáltal pedig mindazoknak az értékeknek reflektorfénybe helyezése, amelyekkel a magyar közösség az elmúlt száz évben hozzájárult Románia fejlődéséhez.

„Azt szeretnénk, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmi szemléletek közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze.

El akarjuk mondani saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt” – idézi a portál az RMDSZ közleményét.

Borítókép: Zarándokok a csíksomlyói búcsúban a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen 2018. május 19-én.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában