Korszakalkotó elme

2018.07.03. 21:00

Bélyegeken elevenedik meg Semmelweis élete

Az anyák megmentőjének életét és munkásságát a Semmelweis 200 - Tiszta szívvel, tiszta kézzel című, különleges darabokból álló tárlat mutatja be.

A budapesti Bélyegmúzeum kedden nyílt tárlatának anyaga magyar és külföldi bélyegekből, valamint tudományos anyagokból áll, melyek a tudós életéről és koráról tanúskodnak.

A Semmelweis-emlékév egy „mozaikdarabja” ez a kiállítás – mondta Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója a tárlat keddi megnyitóján. Kiemelte: Magyarországon mindmáig Semmelweis a bélyegen legtöbbször megjelent magyar tudós, és ő a külföldi bélyegeken legtöbbször megörökített magyar tudós is.

A kiállítás kurátora Szabó Jenő főmuzeológus, a kiállítás kurátora.

A Semmelweis 200 – Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás a budapesti Bélyegmúzeumban 2018. július 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A bemutatón láthatók a Semmelweisről megjelent magyar bélyegek az eredeti bélyeggrafikák társaságában, valamint az adott korszakot megjelenítő bélyegekből is kiállítottak néhányat. A Semmelweis Egyetem archívumából megtekinthetők nyomtatványok, kéziratok, kötetek és kisplasztikák, valamint megjelennek Semmelweis kortársai, az őt támogató, valamint bíráló orvosokat megjelenítő bélyegek is. Az utolsó vitrinben a külföldön kiadott Semmelweis-bélyegek láthatók.

Bánki Anita, a Magyar Posta marketingkommunikációs igazgatója felidézte, hogy a Posta június 30-án bocsátotta forgalomba az anyák megmentőjének emléket állító, ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült legújabb alkalmi bélyegét. A 200 ezer darabban készült új darab főmotívumaként a kézmosás, mögötte árnyékképként pedig egy várandós nő látható, amely a megmentett anyát és gyermekét szimbolizálja.

Felidézte, hogy Semmelweis Ignácról először 1932-ben, a Magyarország legismertebb személyiségeit megjelenítő Arcképek sorozatban adott ki forgalmi bélyeget a Magyar Posta, ezután még négy sorozattal állítottak emléket a tudósnak. A hatodik a sorban a mostani bicentenáriumra kibocsátott darab.

Európában évente több százezer ember hal meg olyan fertőzésben, amely kézmosással megelőzhető lenne, így Semmelweis tanai még a mai világban is megállják a helyüket – emlékeztetett Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, aki azt is elmondta, hogy az emlékév során 18 országban állítanak szobrot a magyar tudós emlékére.

Borítókép: A Semmelweis 200 – Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás a budapesti Bélyegmúzeumban 2018. július 3-án.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában