Zseniális muzsikusok

2018.05.29. 15:34

Magyarországra jön a fantasztikus négyes – méghozzá hangszerekkel

Hallgassa meg ezt a bandát, és rögtön világos lesz, miért van annyi jazzrajongó.

Magyarország nemcsak a fesztiválok idején, hanem a kulturális évad minden szakaszában egyre inkább a világhírű sztárok kedvelt célpontjává válik. Hopp, egy Lenny Kravitz, nahát, egy Iron Maiden, te jó ég, ő meg csak nem Lana Del Rey?! Ráadásul a jelenség minden műfajt érint, a Müpa jóvoltából például a jazz sem marad pőrén, sőt. Idén júliusban olyan előadókat láthat a magyar közönség, akiknek nemhogy szócikket vagy fejezetet, de egyenesen külön kötetet szentelnének egy (talán nem is annyira) képzeletbeli jazzlexikonban.

2018. július 3. és 6. között a Jazzlegendák sorozat vendégeként üdvözölhetjük a kortárs jazz géniuszát, Chick Coreát, illetve a tragikus, mégis csodálatos sorsú, és persze még lenyűgözőbb hangú énekesnőt, Melody Gardot-t is.

Mint Amerika Kapitány a Bosszúállók sorát, úgy teszi teljessé és mindennél ütőképesebbé ezt a programot a HUDSON együttes, melynek soraiban olyan legendákat találunk, mint a Grammy-díjas jazzgitárost és zeneszerzőt, John Scofieldet (akit nyugodt szívvel nevezhetünk a jazz Roger Federerjének, vagy Puskás Öcsijének) valamint a zseniális dobost, Jack DeJohnette-et. Hozzájuk csatlakozott John Medeski billentyűs és Scott Colley bőgős.

Ők mind olyan muzsikusok, akik hallatán még azok is elismerően bólogatnak, akiket egyébként nem jazzfutamokkal dajkált álomba az nagymamájuk, és az improvizáció szó jelentésével leginkább iskolai vizsgák vagy félresikerült randik idején szembesültek. Ők a jazzéletnek azok a halhatatlan sztárjai, akik lenyűgöző zsenialitásukkal bárki számára világossá teszik, mi a jazz, és miért okoz erős függőséget.

A kvartett mind a négy tagja a New York-i Hudson-völgyben él, amelynek gazdag zenei történelméből bátran merítenek. Kompozícióik ugyanúgy táplálkoznak az ősi indián kultúra és Woodstock világából, mint a hetvenes évek jazz-zenéjéből, a rockból és a világzenéből. Zenéjük nem tipikus jazz-rock, de hangzásokban éppúgy merít a rock sűrűjéből, mint a jazz határtalan szabadságából.

A Jazzlegendák koncertjeire a jegyárusítás a Müpa ismert jegypénztáraiban, illetve online a www.mupa.hu oldalon történik. További információ a koncert oldalán található.

Borítókép: HUDSON: DeJohnette, Scofield, Medeski, Colley. Forrás: MÜPA / Nick Suttle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában