Művészet és business

2018.05.16. 12:54

A magyar zeneipar legfontosabb eseményét tartják májusban

A Music Hungary konferencia sok éve biztos pont a szakma éves naptárában.

A hagyományosan Egerben tartott rendezvény a legfontosabb találkozási hely és fórum, ahol évről évre előkerülnek a hazai zeneipart érintő legfontosabb ügyek. Idén, a IV. Music Hungary-n a szakmabeliek és a laikus érdeklődők Horváth Gergely, Lévai Balázs és Stumpf András moderátorok segítségével vitatják meg a legaktuálisabb kérdéseket.

Lesz beszélgetés többek között arról, hogy mit tudnak a helyi rádiók, amit az országos, vagy majdnem országos elérést biztosító versenytársak nem, és vajon mennyire lesz képes egy új országos kereskedelmi rádió megjelenése átformálni ezt a piacot. A ProArt 2017-es Zeneipari Jelentésből többek között az is kiderül, hogy mit gondolnak a zeneipar hazai szereplői a zenész életpályáról. Terítékre kerül, hogy mi a helyzet ma a hangstúdiók piacán, kik a fontos szereplők, mit kínálnak a felvétel rögzítésén túl a zenészeknek.

Szó lesz arról is, honnan jött létre, hol tart és merre halad az online iparág, és hogyan növelhetők a jogdíjbevételek. Téma lesz a blockchain technológia, vagyis a blokkláncokra épülő megosztott adatbázisok felhasználása, és megvitatják a globális zenei adatbázisok főbb problémáit is.

A zenei export szinte mindig állandó témája a Music Hungary-nek, mióta nincs zenei exportiroda. Az „Otthonom a nagyvilág” címet viselő beszélgetés arról kíván közelebbi képet adni, hogy mik voltak a közelmúlt legnagyobb nemzetközi sikerei, és hogyan folytathatók az elmúlt egy évben megtett kezdeti lépések.

A rendezvényen szó lesz továbbá a viták kereszttüzében álló a kulturális TAO-ról, az EU zenei politikájáról, állam és könnyűzene kapcsolatáról, de a DJ/Producerek karrierlehetőségeiről is, avagy: Eljuthat-e egy magyar DJ/Producer is a David Guetta-i magasságokba?

Bemutatkoznak a Music Hungary Szövetség szakosztályai is. A 2018 elején megalakult szervezetet együtt alkotják művészek, előadók, szervezők, menedzserek, kiadók, technikusok és mindenki, aki ezen a területen dolgozik. Sőt, már több mint száz cég, szervezet és magánszemély jelezte eddig belépési szándékát a különböző szakosztályokba a fesztiváloktól a zenei exporton át a zeneoktatásig.

A konferencia után jöhet a Feszt!Eger, a hazai fesztiválszezon első rendezvénye egy hűs fröccs kíséretében, az egri borvidék egyik legszebb pincészetének környezetében.

 

Borítókép: Frenreisz Károly zenész a Music Hungary 2014 zeneipari konferencián. Forrás: MTI / Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában