hagyomány

2018.04.12. 08:40

Dés Lászlóval ad koncertet a Szent Efrém Férfikar

Az ortodox húsvét alkalmából szombaton a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban ad koncertet a Szent Efrém Férfikar Dés Lászlóval közösen.

Budapest, 2017. szeptember 23. Lakatos Pecek Krisztián nagybõgõs (b), Dés László Kossuth-díjas elõadómûvész, zeneszerzõ (b2) Balázs Elemér dobos (j) 50. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású koncerten a budapesti MOM Kulturális Központban (MOMKult) 2017. szeptember 23-án. A hazai dzsessz színtér egyik legkiválóbb dobosa nemrég ünnepelte 50. születésnapját. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat koncertjén a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Dés László szaxofon improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amelyeket a nagyböjti és a húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak – közölték a szervezők.

A grúz, görög, szír-maronita és arámi énekek és Dés László szaxofon improvizációi mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán szerző a hegyi beszéd szövegére komponált műve is. Grigory Lvovszkij orosz zeneszerző virtuóz motettája szintén elhangzik a koncerten Liszt Ferencnek a 72. zsoltár versére írt motettájával együtt, majd Ilja Csavcsavadze grúz költő művét, a Miatyánk szövegének átdolgozását hallhatja a közönség. A vers sorai között Dés László zenei reflexiókat mutat be szaxofonon.

A koncert második részében Bubnó Tamás, Márk és Lőrinc a húsvétkor újra megszólaló harangok „ujjongását” érzékelteti egy harang-imában, majd a húsvét ünnepének főéneke, a Feltámadt Krisztus hangzik el magyarul, görögül és ószlávul Bubnó Tamás kompozíciójában. A koncerten Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művének ősbemutatóját is hallhatja a közönség.

Elhangzik a Miatyánk imádság arámi nyelven, helyenként nyolc szólamban Dés László közreműködésével, majd az előadók négy mediterrán paraliturgikus éneket fűznek össze. A hagyományhoz híven a közönség és az előadók közös énekléssel zárják a koncertet.

A számos díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás alapította 2002-ben. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány ápolása.

Borítókép: Lakatos Pecek Krisztián nagybőgős (b), Dés László Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző (b2) Balázs Elemér dobos (j) 50. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású koncerten a budapesti MOM Kulturális Központban (MOMKult) 2017. szeptember 23-án.

MTI Fotó / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában