közös gondolkodás

2018.03.15. 13:35

Waclaw Felczak lengyel-magyar napokat rendeznek

Waclaw Felczak lengyel-magyar napok lesznek március 21. és 2. között Budapesten - mondta el Rosonczy-Kovács Mihály, a programsorozatot szervező Philidor Intézet igazgatója.

A programsorozat a magyar táncházmozgalom ikonikus helyszínén, a Fonóban kezdődik, majd egy lengyel-magyar táncestet és gálaestet követően a Szent Efrém Férfikar lemezbemutató koncertével folytatódik – mondta el Bubnó Tamás, a férfikar alapítója az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

Emellett az Akvárium klubban és a Lengyel Intézetben lesznek programok, többek között egy zenediplomáciai konferenciával is várják az érdeklődőket – tette hozzá az igazgató.

A magyar-lengyel barátság európai szinten is példaértékű, közös történelmi sors, gondolkodás, értékrend jellemezi ezt a két népet – fogalmazott.

A Waclaw Felczak Alapítvány azért jött létre, hogy felfrissítse ezt a barátságot és ennek jegyében szerveződnek meg a lengyel-magyar napok is – fűzte hozzá az igazgató.

Az intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, aki a második világháború idején futárszolgálatot teljesített a földalatti lengyel ellenállás és a londoni lengyel emigráns kormány között, a lengyel-magyar barátság egyik megtestesítőjének tartják. Magyarország története című, 1983-ban megjelent kötete máig a lengyelországi hungarológia alapművének számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában