évforduló

2018.02.08. 16:56

Negyedszázados a Bárka folyóirat

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli szombaton a Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat a Békéscsabai Jókai Színházban. Az esten bemutatják a legújabb, ünnepi számot, a negyedszázados jubileum alkalmából kiadott antológiát és átadják a 2017-es Bárka-díjakat.

Békéscsaba, 2017. október 27. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház új vezetõje Békéscsabán 2017. október 27-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

A folyóirat 1993 és 1996 között a Tevan Kiadó alkalmi kiadványa volt, 1997-ben döntöttek úgy, hogy „valódi” folyóirattá alakítják. 1999-ig negyedévente adták ki, 2000 óta kéthavonta jelenik meg. 2007-ig a Békés Megyei Könyvtár, azóta a Békéscsabai Jókai Színház a folyóirat fenntartója – idézte fel az MTI-nek a negyed század történetét Elek Tibor, aki 1999 óta főszerkesztője a lapnak.

Hangsúlyozta, legfontosabb törekvésük a kezdetek óta az volt, hogy stílusirányzatra, világnézetre, korra és lakhelyre való tekintet nélkül a határon belüli és túli kortárs magyar irodalom és képzőművészet legkiválóbb alkotóit gyűjtsék össze. Egyedüli szempont a minőség, az érték volt. Ezt véleménye szerint sikerült is megvalósítaniuk.

Mint az MTI kérdésére kifejtette, a 25 év alatt az alkotások nem lettek értékesebbek a korábbi korok műveinél: „a művészetnek ez nem természete, csak a folyamatos változás, átalakulás”. Nem lett több az érdeklődő sem a minőségi alkotások iránt, sőt, épp ezzel ellentétes irányú folyamat alakult ki a negyed század alatt.

„De az irodalom korábban természetellenesen fel is volt futtatva, ma sokkal inkább a helyén van”

- fogalmazott.

Elek Tibor elmondta, hogy a jubileumi rendezvénysorozat szombat délután 3 órakor kezdődik, a Bárka egykori és mai szerkesztői és munkatársai beszélgetések, felolvasások és egy fotókiállítás során pillanatképeket idéznek fel az elmúlt 25 évből.

Emlék egy állapotról címmel az évforduló alkalmából kiadták a Bárka-díjasok antológiáját is. Ezzel kapcsolatban a Gyulai Várszínház igazgatójaként is tevékenykedő főszerkesztő elmondta: 2000-ben alapították a díjat, azóta csaknem ötven alkotó részesült az elismerésben. Az antológiában mások mellett Banner Zoltánnak, Markó Bélának, Orbán János Dénesnek, Vári Fábián Lászlónak és Zalán Tibornak korábban a lapban megjelent verseiből és elbeszéléseiből válogattak, és ők maguk fogják a bemutatón felolvasni műveiket.

A 2017-es Bárka-díjat Garaczi László író-költőnek, Pécsi Györgyi irodalomtörténész-kritikusnak és Vörös István író-költőnek adják át az esten, amelyen bemutatják a folyóirat legfrissebb számát is.

Mint Elek Tibor elmondta, az ünnepi lapszámban két-két tanulmány jelenik meg a 150 évvel ezelőtti kiegyezésről, valamint a 30 éve indult rendszerváltoztatásról. Emellett többek között Bogdán László, Darvasi László, Fekete Vince, Géczi János, Grecsó Krisztián, Háy János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Tőzsér Árpád műveit olvashatják el benne az érdeklődők.

Az esten fellép a Körömvirág együttes és a Békés Banda, valamint Bartus Gyula és Kovács Edit színművész is.

Borítókép: Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője.

MTI Fotó / Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában