hét kategóriában indulhatnak

2018.01.25. 15:28

Elindult a nevezés a a II. Hét Domb filmfesztiválra

Május 31-ig nevezhetnek magyar és külföldi alkotók filmjeikkel a második Hét Domb filmfesztiválra, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg Komlón – mondta el Tóth László, a fesztivál elnöke csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2018. január 25. Tóth László, a filmfesztivál elnöke, Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára, Rofusz Ferenc rajzfilmrendezõ és Polics József, Komló polgármestere (b-j) a II. Hét Domb filmfesztivál sajtótájékoztatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. január 25-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Az érdeklődők hét kategóriában – dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm, egyéb film és diákfilm – nevezhetnek ingyenesen amatőr vagy profi alkotásokkal a hetdombfilmfesztival.hu internetes oldalon. A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint – fűzte hozzá.

A magyar filmeket Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Halmy György dokumentumfilm-rendező alkotta zsűri bírálja el.

A külföldi alkotásokat nemzetközi zsűri, a diákkategória alkotásait külön gyermekfilmes zsűri fogja értékelni – hangsúlyozta Tóth László.

Kiemelte azt is:

a Hét Domb filmfesztivál célja Közép-Európa legsikeresebb filmes rendezvényévé válni.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kulturális kormányzat fontos célja támogatni a vidéki minőségi kulturális kínálat bővítését. 2018-ban a nagy fővárosi fesztiválok támogatásának megháromszorozása mellett a vidéki fesztiválokra 750 millió forintot fordít a kormányzat, a Hét Domb filmfesztivált idén mintegy 15 millió forinttal támogatják.

Kitért arra is: nyolc év alatt 25 millióról 32 millióra emelkedett az eladott mozi- és színházjegyek száma Magyarországon, ez azt jelenti, hogy az emberek egyre szívesebben költenek kultúrára.

A sajtótájékoztatón Rófusz Ferenc úgy vélte, hogy a Hét Domb filmfesztivál kitűnő alkalom a fiatalok számára bemutatkozni a szakmában, emellett lehetőséget nyújt felfigyelni más tehetségekre, filmes műfajokra.

Borítókép: Tóth László, a filmfesztivál elnöke, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Rofusz Ferenc rajzfilmrendező és Polics József, Komló polgármestere (b-j) a II. Hét Domb filmfesztivál sajtótájékoztatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. január 25-én.

MTI Fotó / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában