Krimi

2022.11.18. 15:58

Halálos vonatbaleset Sásdon: a csütörtöki tragédia megrázta a hegyháti kisvárost

Csütörtökön délután szörnyű tragédia történt Sásdon: egy vasúti átjáróban egy édesanya és egyik gyermeke meghalt, amikor vonattal ütköztek kora délután. A péntek délelőtti információink szerint a másik gyermekért még küzdenek az orvosok.

Forrás: bama.hu

Fotó: Katasztrófavédelem

Alig hét kilométerre és szinte napra pontosan két hónapja történt tragédia ugyanezen a vasútvonalon, hasonló kereszteződésben. Akkor két fiatal felnőtt reggel nyolc órakor hajtott a sínekre a kocsijával Vásárosdombónál, szintén úgy, hogy működött a fénysorompó, mégis vonat elé kerültek, mindketten meghaltak. Komlóról tarthattak Dombóvárra, ahova soha nem érkeztek meg - írja a helyszínen készült riportjában a bama.hu.

 

Csütörtökön a Pécsről érkező személyvonat elé hajtott Sásdon a Temető utcánál egy anyuka, akinek az autójában ott volt két gyermeke is. 

 

Nem tudni, hogy miért történt, figyelmetlenségből, vagy a gyerekek vonták el a figyelmét, de az egyik gyermek és az anyuka is meghalt, a másik gyermeket kórházba szállították. (A helyiek között elterjedt, hogy a balesetben érintett mindkét gyermek elhunyt, a péntek délelőtti információink szerint még küzdenek a sérült gyermek életéért.) 

 

A teljesen összeroncsolódott kombiból feszítővágókkal tudták csak kiszabadítani őket, a közösségi oldalakon olvasható beszámolók szerint volt olyan, aki látta, amint a mentő és a gyermekmentő félreáll Pécs és Sásd között Magyarszéknél, ami nagyot rosszat jelentett.

 


 

Fotós: Laufer László / Forrás: bama.hu

A házukból szinte rálátnak a tragédia helyszínére

A Sásdhoz tartozó – egykor önálló falu – Hörnyék lakói voltak az áldozatok, akik egy-két éve költöztek a településre, az anyukát még négy gyermeke és a párja várta volna otthon. A tragédia a házuktól alig 300 méterre történt és az ablakukból még rá is láthatnak a helyszínre. A sásdi állomásra érkező vonat száz métert tolta az autót, a roncs pedig végigszántotta a betonból készült vasúti talpfákat. Bár szinte mindent elszállítottak, a helyszínen ott maradt az egyik ajtó darabja, félpár rózsaszín cipő és rongyok.

 

– Ezt senki nem kívánom, még látni is szörnyű volt, ahogy gyalogol az apuka a házukhoz leszegett fejjel és egy nejlonzacskóban viszi azokat a holmikat, amiket össze tudtak szedni – mondta lapunknak pénteken reggel egy harminc év körüli helybéli férfi a borús időben. – Nézze, milyen szépen felújított házuk van, most készültek el vele, a kerítést is rendbe tették, most kezdhettek volna jól élni 

 

– mutatott Hörnyék első házára. A redőnyök most lehúzva, néhány gyermekjáték az udvaron, egyébként teljes csönd uralja az otthont.

Kevesen ismerték őket

– Nem nagyon ismertük őket, rendes, hat gyermekes csendes család, borzasztó ez a tragédia – mondták már idősebb asszonyok, akik kerékpárral igyekeztek a közeli piacra. Közülük többen is azt mondták, hogy a közeli óvodából tarthatott haza a gyermekeivel, az egész út még egy kilométer sem volt összesen

 

– Úgy tudom, hogy néhány hete szült az anyuka, lehet, hogy nagyon fáradt volt, vagy esetleg a napsütés elvakította, nem tudjuk. Akinek gyermeke van, az tudja, hogy elég csak egy pillanatra hátrafordulni, mert az szól valamit, vagy éppen sírt. Hibázott, de ez túl sokba került... 

 

 – fűzte hozzá az egyik hölgy.

Fotós: Laufer László / Forrás: bama.hu

Csak találgatni tudnak

Legtöbben értetlenül állnak a történtek előtt, azt is megjegyezték, hogy 

 

ez egy nyílt pálya, viszonylag belátható, még akkor is, hogyha körül kell nézni, de a lámpa pirosan villogott. Az Intercity-vonatok erre közlekednek, gyakorlatilag kettévágja a várost a vasútvonal, és a temetőbe is erre járnak az emberek, ezért is indokolt lenne egy sorompó itt. Ez fizikai akadályt jelentene, talán a figyelmetlenségből eredő tragédiák megelőzhetőek lennének 

 

– mondták még. Ezzel szemben viszont egy kerekesszékes férfi úgy vélekedett, hogy nem is olyan régen éppen azt látta, hogy a másik sásdi, a főutat keresztező vasúti átjáróban a sorompót megkerülve ment át egy autós.

Amíg a portál tudósítója a településen tartózkodott szűk egy órán belül többször jött-ment vonat és mindig üzemelt a fényjelzés. Az autósok, a biciklisek, a gyalogosok még akkor is fegyelmezetten megálltak a tilos jelzésnél, amikor nyilvánvaló volt, hogy a sásdi állomáson várakozik még csak a szerelvény és akár át tudnának „csúszni" előtte, ezt mégsem tették meg.

Az önkormányzat segítséget ajánlott

Jusztinger János sásdi polgármester a közösségi oldalán egy rövid közleményt jelentett meg, miszerint „Sásd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete őszinte együttérzését fejezi ki a szörnyű vonatbaleset áldozatainak hozzátartozói felé. Önkormányzatunk a tőle telhető minden segítséget megad a család számára".

Rengeteg a tragédia

Idén kétszer annyi halálos tragédia történt a vasúti átjárókban, mint tavaly és már legalább harmincöten meghaltak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!