Rémület

2022.05.27. 12:37

Menekültek a medve elől az acsai horgászok

Szlovákiából érkezhetett a szakemberek szerint a Nógrád és Pest megy határán több településen is látott medve. A hatalmas lábú maci a riadalmon kívül nagyobb bajt nem okozott, igaz a hír hallatán a nyugodt pecázásra készülő horgászok sietve összepakoltak. A magányos ragadozó miatt beindult a riadólánc.

A mindig nyugodt, gyönyörűen virágos Galga völgyi Acsán futótűzként terjedt a hír szerdán, miszerint Püspökhatvan irányában a főúton egy barna medve sétált el. A magányosan bandukoló méretes állatot többen is látták, akik azonnal értesítették az önkormányzatot. A helyiek szerint a talpraesett polgármester asszony a helyi vadőrrel ki is ment a határba megnézni, látható-e a medve nyoma. Találtak is, igaz akkor már a Pilisi Parkerdő szakemberei is megerősítették a hírt. 

A faluban több helyen kitettek figyelmeztető táblákat, nehogy baj legyen

 – mesélte a Borsnak Kaputa Máté. 

– Beindult a riadólánc, mindenki értesítette akit tudott, de mire körbeért a hír, már tovább is állt a maci. 

A medve lábnyomát megtalálták  Fotó: Pilisi Parkerdő

A település határában lévő Sinkár-tónál közben pecázók a nagy fogásra vártak, de a maci elkergette őket.

Itt nincs internet, nem a Facebookon láttam, hogy medveveszély van– mondta Csabi, a halőr. 

– Jött a telefon az önkormányzattól, szóltam a horgászoknak, akik inkább haza is mentek.

Információink szerint pár óra leforgása alatt a jószágot látták Erdőkertesen, Ikladon is látták. A vadkameráknak köszönhetően csütörtökön ismét be tudták határolni a magányosan kószáló ragadozó útvonalát, hajnalban az aszódi temető magasságában békésen eszegetett.

Maciriadó
A vadkamera lencsevégre is kapta  Fotó: Pilisi Parkerdő

Hajnali kettő órakor a vadkamera medvét fényképezett, ami vélhetően az előző nap Acsa és Püspökhatvan település között látott példány 

– fejtette ki Pezenpacher Péter, a Galgatáj Tájvédelmi Vadásztársaság elnöke. 

A szakértők szerint egy négy év körüli, még nem teljesen kifejlett példány, amely nagy valószínűség szerint Szlovákiából érkezett és vissza is fog oda menni. 

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!