Munkaerőpiac

2018.03.24. 07:44

A versenyszférában 12-13 százalékkal is nőhetnek a bérek 2018-ban

Idén is jelentősen, akár a tavalyival megegyező mértékben, 12-13 százalékkal is nőhetnek a bruttó keresetek a versenyszférában.

A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek várakozása ugyanakkor eltérő, a bértárgyalásokon jelen lévő szakszervezetek szerint az átlagos tízszázalékos keresetnövekedés szinte biztosra vehető, ám több helyen ennél magasabb emelést is megad a munkáltató. Ezek alapján legalább 7,5 százalékos, de akár két számjegyű reálkereset-emelkedés valószínűsíthető – írják a szombati lapszámban – , köszönhetően az alacsony inflációs várakozásoknak. A cégek egy része ugyanakkor még csak a következő hetekben dönt a fizetésekről, de a minimálbérek jelentős emelése és a munkaerőpiaci nyomás miatt gyors marad a felzárkózási ütem.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgozók ma már könnyebben válogatnak a munkahelyek között, így a cégek kénytelenek sok esetben egymásra ígérni a bért.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: Nyugat-Magyarországon kisebb mértékű a béremelés, ugyanakkor a nyugati megyékben jóval magasabbak a keresetek, míg felzárkózni látszanak a kelet-magyarországi térségek, ahol az idén akár kétszerese is lehet az emelés a nyugaton jellemzőnek.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arra figyelmeztetett: a statisztikák nem tartalmazzák az öt főnél kevesebbeket foglalkoztató vállalkozásokat, amelyek jellemzően nem vagy csak nagyon kis mértékben tudnak bért emelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában