eszköz, nem cél

2021.07.22. 12:43

Támogatja az euró bevezetését a Magyar Nemzeti Bank

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett – mondta a Portfoliónak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke. Hozzátette, úgy kell a jövőben bevezetnie Magyarországnak az eurót, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét.

Budapest, 2020. december 16. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentésérõl és beszámolójáról tartott vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. december 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A csütörtökön megjelent interjúban a jegybanki vezető fontosnak nevezte, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes az országnak csatlakoznia az eurózónához.

Virág Barnabás emlékeztett: az utóbbi években felmérésekben rendre 60-70 százalék között mozgott az euró bevezetésének támogatottsága. Ha feltennénk a kérdést, vajon szeretnék-e az emberek, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 10-15 éves időtávon elérje az Európai Unió átlagát, akkor a támogatók aránya valószínűleg 100 százalék közelében lenne. A gazdaságpolitikának pont az a feladata, hogy a két cél között megtalálja a helyes stratégiát – mutatott rá az alelnök.

Maga az euró nem egy út vége, hanem annak egy fontos mérföldköve.

Maga az út pedig arról szól, hogy sikeres felzárkózási pályát fusson be a magyar gazdaság – jelentette ki.

Most két dolgot kell tenni: egyrészt azonosítani azt a kritériumrendszert, ami mellett képesek vagyunk a magyar gazdaság euróérettségét megfelelően értékelni, másrészt kell egy stratégiai terv, ami magában foglalja a versenyképesség, a termelékenység folyamatos javítását és a költségvetési mozgástér megteremtését, hogy erre építve biztosítható legyen a felzárkózás folytatása a belépés után is – fejtette ki.

Az elkerülendő kockázati faktorok közé sorolta, hogy az euróbevezetés környezetében a reálkamatok gyors csökkenése a pénzügyi ciklus túlfúvódását okozza, ami a magán- és/vagy államadósságok növekedésén a folyó fizetési mérleg egyensúly kóros megbomlását idézi elő. Ez tipikusan a dél-európai országok története – jegyezte meg.

Emellett az is általános tapasztalat, hogy az euró bevezetéséig van egy komoly reformlendület, ami a bevezetést követően a megnyugvás állapotába megy át. Erre Szlovákia példáját hozta fel, ahol az elmúlt 10 évben meg is állt a korábban sikeres felzárkózás.

Az euró bevezetésének geopolitikai aspektusaira kitérve megjegyezte, Horvátország és Bulgária esetében az önálló monetáris politika feladásának költsége lényegesen kisebb, ez megkönnyíthette a döntésüket, hogy gyakorlatilag az euró előszobájában vannak.

Csehország és Lengyelország két kiemelten fontos partnere Magyarországnak, amennyiben ők az euró bevezetése mellett döntenének, akkor a magyar stratégiát is újra kell majd értékelni

– hangsúlyozta a jegybank alelnöke.

Borítókép: Virág Barnabás az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában