színes és mozgékony politikai szezon

2020.09.21. 14:33

Orbán Viktor: Magyarország eredményes volt az uniós tárgyalásokon

Magyarország eredményesen tudta érvényesíteni az Országgyűlés elvárásait az Európai Unió következő költségvetéséről szóló tárgyalásokon – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

Budapest, 2020. szeptember 21. Orbn Viktor miniszterelnk napirend eltt szlal fel az Orszggyls plenris lsn 2020. szeptember 21-n. MTI/Koszticsk Szilrd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor – színesnek és mozgékonynak nevezve a nyári európai politikai szezont – először az uniós költségvetési tárgyalásokat értékelte, és azt mondta, nettó 31 milliárd euró áramlik be a következő hét-tíz évben az országba, ez az összeg jelentős mértékben csökkenti az ország tőkedeficitjét.

Hozzátette: a német uniós elnökség nem tett ígéretet a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárások lezárására, a kancellár azt mondta, törekedni fognak arra.

Orbán Viktor a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésével összefüggésben azt mondta, Magyarország világossá tette, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett.

Amit az európai baloldal rule of law-nak hív, az valójában rule of blackmail, nem jogállami, hanem zsarolási klauzula – mondta.

Sikerült megvédeni a munkahelyeket és az otthonokat

A kormány gazdasági intézkedéseinek eredményeképpen eddig sikerült megvédeni a magyar emberek munkahelyeit és otthonait, valamint sikerült a vállalatokat is megerősíteni, vagyis újra tudjuk indítani gazdaságot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő felidézte: a járvány elején világossá tették, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Ezért volt, van és lesz is a fontos ügyek között kiemelt figyelem a magyar emberek munkahelyének védelmére, ebből nem engedünk – hangsúlyozta.

Közölte: most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban és közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

A kormányfő szerint nemcsak a munkahelyeket, hanem az otthonokat is biztonságba kell helyezni. Ezért döntöttek arról is, hogy fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében – tette hozzá.

Kitért arra is: a kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak, ezért indítottak a magyarországi vállalatok számára a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot 170 milliárd forintból.

A miniszterelnök felidézte: a baloldal tragikus kormányzása után 2010 és 2014 között egyszer már sikerült Magyarországot talpra állítani és a gazdaságot újra beindítani, idén tavasszal pedig a járvány első hullámát is sikeresen kivédték a magyar emberekkel összefogva.

„Nehéz ősz elébe nézünk, de egyszer már sikerült, együtt újra sikerülni fog” – zárta beszédét a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában