határidő

2018.04.25. 13:40

Május 21-ig kell kiegészíteni a pluszjövedelmekkel az adóbevallást

A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások például adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni.

Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.

A törvény alapján adómentesnek minősülnek például az ajándékba kapott ingóságok, ingatlanok, de az is, ha egy magánszemélyt egy másik magánszemély meghív egy ebédre, vagy más eseményre, rendezvényre.

Illetéket sem kell fizetni az ajándékba kapott szolgáltatás után, illetékköteles ugyanakkor az ajándékba kapott ingóság, ha arról okiratot állítottak ki, illetve akkor is, ha az egy megajándékozottra jutó ingóság forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. A törvény a pénzt is ingóságként kezeli, de csak akkor, ha az ajándékozott azt ténylegesen meg is kapja – tették hozzá. A szolgáltatás ajándékozása – így például egy ebédre vagy egy szabadidős programra való meghívás – illetékmentes, mivel a megajándékozott nem pénzben részesül, és a szolgáltatás kívül esik az illetéktörvény tárgyi hatályán – hívta fel a figyelmet a NAV.

Nincs illetékfizetési kötelezettség akkor sem, ha a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz. Ez alól a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivétel.

Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet, a családon belüli ajándékozás köztehermentességét biztosítja az állam. Így nem kell illetéket fizetni, ha a megajándékozott az ajándékozó egyenesági rokona, házastársa, bejegyzett élettársa, illetve illetékmentes a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés is.

Amennyiben az ajándékozás a törvény hatálya alá esik és a mentességi okok egyike sem áll fenn, úgy az ajándék tiszta értéke után 18 százalékos mértékű illetéket kell fizetni – emlékeztetett a NAV. Lakástulajdon, illetve ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes megszerzése esetén pedig 9 százalék az illeték mértéke – tették hozzá.

Gépjármű és pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozás útján történő megszerzése esetén speciális szabály érvényesül, az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének a kétszerese.

Az ajándékozási illeték részletes szabályait a NAV honlapján elérhető 38. számú információs füzet tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában