erdő- és vadgazdálkodás

2020.09.17. 18:08

Kovács Zoltán: vissza kell hozni a neves elődök tudását

Az 1971-ben elindított hagyományt szeretnék az erdőültetéssel folytatni.

A 2021-es világkiállításra vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban – mondta az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos csütörtökön Kismaroson.

Kovács Zoltán a kismarosi Kittenberger emlékerdő átadó ünnepségén elmondta, hogy a mostani a 14. emlékerdő-avatás, amellyel a kormány egyszerre tisztelegni kíván az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás emlékének és a 2021-es világkiállításnak is.

Hozzátette, hogy az 1971-ben elindított hagyományt szeretnék az erdőültetéssel folytatni úgy, hogy minden állami erdőgazdaság területén egy hektárnyi erdőt telepítenek az erdő- és vadgazdálkodás hagyományait megteremtő és folytató elődök emlékének.

Kovács Zoltán azt mondta, hogy Kittenberger Kálmán Fekete Istvánnal és Széchenyi Zsigmonddal sajátos hidat képez a magyar erdő- és vadgazdálkodás hagyományainak megteremtésében az arisztokratikus gazdálkodástól a későbbi polgári erdőgazdálkodásig.

Hozzátette, hogy a következő időszakban nemcsak az a feladatunk, hogy emlékezzünk ezekre a szimbolikus alakokra, hanem az is, hogy a 2021-es világkiállításra visszahozzuk azt a tudást és hagyományt, amelyet megteremtettek, és amely a világ más régióiban is megjelent.

Szentpéteri Sándor az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy az örökölt hagyományok alapján a minisztérium tavaly meghirdette ország fásítási programját, amelynek első lépéseként úgy alakították az erdőtelepítési egységárakat, hogy vonzóvá tegyék az erdőtelepítéseket a gazdák számára.

Hozzátette, hogy ennek köszönhetően mostanáig 24 000 hektárnyi erdő telepítésére érkezett be támogatási kérelem.

Emellett mintafásítási programot is indított a 22 állami erdőgazdaság, amelynek a keretében 550 hektárnyi erdőt telepítettek, amely további 500 hektár telepítésével folytatódik – fűzte hozzá az erdőkért felelős helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában