A tyúkok sikere is

2018.07.20. 05:59

Kelendőek a tojásaink

Intenzíven nőtt a friss tojás kivitele: 3,5 ezer tonna hazai tojást exportáltunk 2018 első hónapjaiban.

Debrecen, 2017. január 7. Nagy Sándorné halápi õstermelõ tálcás tojást rak az asztalára. Változatlan, a 2016. év végi áron kínálják a tojást a debreceni piacon. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Miközben 2018 első négy hónapjában 7 százalékkal 7,9 ezer tonnára csökkent a tojás importja a tavaly január-áprilisi időszakhoz képest Magyarországon, a kivitel csaknem 8 százalékkal 3,5 ezer tonnára emelkedett – írja pénteki számában a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézetre és a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

A cikk szerint különösen intenzíven nőtt a friss tojás kivitele, igaz, az előző évi első négy hónap adataihoz képest mért 124 százalékos emelkedéssel is csupán 389 tonna volt a külföldön eladott mennyiség.

Az Európai Unióban ugyanebben az időszakban a hazai külkereskedelmi trenddel éppen ellentétes folyamatok zajlottak.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja 149 százalékkal csaknem 13 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint 73 százaléka az Egyesült Államokból és Ukrajnából érkezett. Az EU tojástermékexportja 19 százalékkal, 66 ezer tonnára csökkent négy hónap alatt az előző év hasonló időszakához képest.

A hazai tojásexportőrök számára jó pozíciókat biztosít, hogy míg

Magyarországon június elején 2026 forint volt 100 darab étkezési tojás csomagolóhelyi ára, addig Lengyelországban 3031,

Ausztriában pedig 4190 forint.

Borítókép: Nagy Sándorné halápi őstermelő tálcás tojást rak az asztalára.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában